– Det setter vi veldig stor pris på. Både kongen og verdensledende forskere vil være på plass.  Nå håper vi også at fiskeriministeren kommer, sier daglig leder Tor-Erland Nilsen i Alta Laksefiskeri Interessentskap, en av arrangørene for konferansen på Scandic i Alta.

«Villaksen i nord» er navnet på konferansen som skal sette internasjonalt perspektiv på elvas funksjon som verdiskaper og identitetssbygger for levende elver og lokalsamfunn.

Det er ALI, Norges Naturvernforbund, Norges jeger- og fiskerforeningforening, Norske Lakseelver, Alta kommune og Finnmark fylkeskommune som går sammen om arrangementet 9. og 10. februar. I januar var det en tilsvarende konferanse i Bodø hvor «Levende kyst – levende fjord» var temaet. I februar skal det handle om den viktige villaksen, og en rekke eksperter og størrelser på området har meldt sin ankomst.

– Fiskeriministeren har foreløpig sagt nei til å delta. Den største utfordringen for villaksen i dag er oppdrettsnæringen, og den skal ettersigende femdobles i nord. Det hadde vært interessant for oss her i nord hvordan dette skal gjennomføres uten at villaksen blir skadelidende. Finnmark er det viktigste området for villaksen, sier Nilsen, som håper Elisabeth Aspaker tar seg tid til å komme.

Kongen pleier å gjeste gården Mikkeli i juli hvert eneste år. Han vil være tilstede mesteparten av den første dagen under konferansen i Alta.