I Nordlys hotell i Bossekop, der Hero nå huser mindreårige asylsøkere, blir det denne uka installert sprinkleranlegg til en kostnad av rundt to millioner kroner. Et sprinkleranlegg er et vannoverrislingsanlegg som utløses automatisk dersom sensorene i brannslukkingsanlegget løses ut.

Årsaken til investeringen er Utlendingsdirektoratets krav om automatisk varslings- og slukkingsanlegg ved overnattingssteder som skal huse asylsøkere eller flyktninger.

– Hadde ikke vi gått inn på dette og sørget for brannsikring i form av sprinkleranlegg, ville vi ikke fått leiekontrakten med Hero, sier daglig leder Tor Arne Pettersen i Nordlys Holding AS, som eier alle aksjene i Nordlys hotell.

Regjeringen snudde

TRYGGERE: Ved Nordlys hotell i Bossekop er de to danske rør- og sprinklerspesialistene Bjarke Hansen og Niklas Johansen i ferd med å ferdigstille varslingsanlegg og nytt sprinkleranlegg som skal testkjøres neste uke. Foto: Magne Kveseth

NTB skrev i går at regjeringen i slutten av november iverksatte en midlertidig forskrift gjeldende fram til 30. juni neste år om unntak fra plan- og bygningsloven for bygg som huser asylsøkere. Endringen åpner i praksis for at flere krav til brannsikkerhet ikke skal gjelde for asylmottak. Blant annet er det ikke lenger et absolutt krav om automatisk brannslukkeanlegg, såkalt sprinkling, og generelle krav til varme- og kuldeinstallasjon er opphevet. Dette har fått Norsk brannvernforening til å reagere.

– Det er bare to år siden UDI hevet brannsikkerheten, fordi det var et uvanlig høyt antall branner i asylmottakene. Vi forstår at dette er en unntakstilstand, men det er en fallitterklæring når man senker sikkerheten, sier direktør Dagfinn Kvalheim i Norsk brannvernforening.

Han kan vise til statistikk fra UDI som slår fast at det de siste seks årene har vært branner eller branntilløp 156 ganger ved norske asylmottak. UDI opplyser at de fleste av branntilfellene er mindre hendelser i forbindelse med matlaging og lignende.

Firetoms vannledning

Tor Arne Pettersens hotellbygg fikk pålegg om sprinkling før endringen ble varslet, og var i full gang med å installere anlegget da endringen kom. Pettersen forteller at det nye anlegget skal testes og kontrolleres neste uke når alle installasjonsarbeidene er utført og ferdige.

– Det er fire, fem ansatte fra rørleggerselskapet som leverer anlegget som jobber for fullt her i huset nå. En egen firetoms vannledning rett inn til brannsentralen sikrer det nødvendige trykket for hele bygget, og dette er allerede sjekket, så jeg sover godt om natta. Investeringen er god også med tanke på framtida og mulig ny hotelldrift i bygget. Med det oppgraderte brannsikkerhetsanlegget vil forsikringskostnadene på hotellbygget også gå ned, så dette er en lønnsom investering, sier Pettersen.