Altaposten ble tirsdag tipset om at Findus er på jakt etter produksjonslokaler i Norge, og at de blant annet har vært og sett på et anlegg i Mehamn i Gamvik kommune. Tipset gikk ut på at selskapet jobber med å kjøpe «et tomt fiskebruk» her.

Direktør Jørn-Gunnar Jacobsen avkrefter at de er i ferd med å etablere seg i Mehamn. Men han bekrefter at de vurderer å gjøre store endringer i innkjøp og produksjon av fisk, og at et mulig utfall kan bli at selskapet etablerer seg i et eksisterende anlegg et sted i Finnmark – eventuelt at de investerer i et nytt anlegg.

– Egentlig er det for tidlig å være konkret, men det jeg kan fortelle er at det vil alltid være en kontinuerlig vurdering å finne den totalt sett beste løsningen for produksjon. Blant annet vurderer vi om vi skal «flytte hjem» hvitfiskproduksjonen vår, som i dag finner sted i Kina. Avgjørelsen om å flytte hvitfiskproduksjonen til Kina ble tatt på et tidspunkt lenge før jeg tok over som direktør, og årsaken til at man valgte å gjøre dette var rent økonomisk, det var bra butikk. Det er ikke første gang Findus har sett på mulighetene om å reetablere produksjon i Norge, men ved forrige vurdering fant man det ikke økonomisk forsvarlig å gjøre dette. Men mange forhold på verdensmarkedet fører til at slike ting endrer seg, det siste året har vi blant annet sett en 35 prosent økning i dollarkursen, noe som klart påvirker økonomien i dette regnestykket. Dessuten er det slik at man i 2015 innser at man ikke kan drive og frakte fisk fram og tilbake på tvers av jordkloden. Derfor vurderer vi nå å hente produksjonen nærmere Norge, hvor råvareressursene ligger, sier Jacobsen til Altaposten.

– Og i denne jobben er Mehamn ett av flere alternativ. Jeg håper samtidig ikke dette tolkes som at vi har tatt noen avgjørelse i saken, for jeg vil nødig skape unødvendig store forhåpninger i et lite lokalsamfunn.

Polen eller Finnmark?

Men, som Jacobsen påpeker, det er svært tidlig i prosessen:

– Et annet, mulig utfall er at vi gjør som flere andre og etablerer selve produksjonslinja i Polen eller andre lavkostland i Europa, da vi finner billigere arbeidskraft her samtidig som vi har en viss nærhet til markedet. I tillegg har Nomad Food Europe flere andre produksjonsanlegg i Europa i dag, en flytting av fiskeproduksjon til et av disse er jo også et alternativ. Vi ser samtidig at en etablering i Norge kan ha klare fordeler, med tanke på nærheten til råvarene. Men disse fordelene kan bli svekket gjennom resultatet av sjømatmeldingen, som vi nå gjennomgår nøye for å avdekke mulige konsekvenser, og som følge av andre politiske vedtak. Skal vi bruke mange millioner på en slik etablering, og samtidig satse på relativt dyr, norsk arbeidskraft så må dette være med visshet om at vi teknologisk sett er helt på topp og at vi samtidig er sikret fast tilgang på råstoff, sier Findus-direktøren og fortsetter:

– I Finnmark vet vi at vi kan få god, stabil tilgang til råstoffet vi trenger gjennom en lang sesong, men det hjelper lite om man stabler kvotene om bord i trålere og flagger disse ut med leveranser til helt andre steder. Da blir det forferdelig vanskelig å forsvare en etablering i høykostlandet Norge.

Han håper dermed på litt politisk drahjelp:

– Det ville ikke vært negativt om vi hadde fått klare signaler om forutsigbarhet og stabilitet. Det pågår en stor analysejobb, der vi gransker oppsiden og nedsiden ved alle scenario, og her vil stabilitet på råstofftilgangen ha stor betydning, sier han.

Opp mot 50 ansatte

– Hvor stor del av produksjonen deres tenker dere å flytte fra Kina?

– Vi snakker om hvitfisken, i hovedsak torsk. Pollock fra Alaska vil av naturlige årsaker ikke være aktuelt å ta til Norge. Og laksen produserer vi allerede i Norge, ved hjelp av flere, mindre samarbeidspartnere. Det som imidlertid kan skje med laksen er at vi velger å håndrere også denne produksjonen selv, i et anlegg der hvitfiskproduksjonen pågår. Dette er en av de mange alternativene som skal regnes på nå.

– Hvor stort vil et slikt anlegg måtte være?

– Det er vanskelig å svare på nå, da det vil avhenge mye av hvor stor del av produksjonen som eventuelt flyttes inn her. Findus Norge er en del av Nomad Food Europe, og vi er markedsledende på frossen fisk i 7-8 land. Så det er klart, putter vi absolutt alt av torsk, hvitfisk og laks i et slikt anlegg vil det kreve i alle fall 50 personer å bare drifte. Så kan man regne en minst like stor andel mennesker sysselsatt i tilknytning til anlegget, alt fra serviceinstallasjoner og transport til isproduksjon og fryselageransatte. En slik etablering vil helt klart bety mye for mange, derfor håper vi også at vi ikke skaper for store forhåpninger ennå. Vi vet ennå ikke om vi rent faktisk blir å flytte produksjonen fra Kina, vi vet ikke om vi skal til Norge og i så fall vet vi ikke hvor i Norge vi ender opp. Men vi håper jo selvfølgelig at forholdene legges til rette på en slik måte at vi til slutt kan komme med glad-nyheten om at vi vil etablere oss på norsk jord igjen, sier Findus-direktøren, før han avslutningsvis understreker at avgjørelsen om en eventuell flytting tas av eierne i Nomad Food Europe.