Som en av flere «fristbruddpasienter» som får behandling den private helseaktøren Psykia AS har Heidi Sivertsen anmeldt Finnmarkssykehusets administrerende direktør Torbjørn Aas, klinikksjef Inger Lise Balandin og fire ansatte for «journalsnoking». Dette etter at enkelte poster i pasientjournalen hennes ble åpnet av til sammen fire ansatte i Finnmarkssykehuset, over en lengre periode. I tillegg har hun anmeldt klinikksjef Gunn Heatta for å ha gått ut med taushetsbelagte opplysninger i media.

Altaposten omtalte den anmeldte «snokingen» i pasientjournaler tilhørende fristbruddpasienter under behandling hos Psykia i mars i år. Sivertsen gikk til anmeldelse noe etter at saken sprakk i media.

Sønnen døde på tragisk vis

Bakgrunnen for hennes anmeldelse er en logg som viser at ansatte ved DPS Vest-Finnmark gjentatte ganger har åpnet flere poster i pasientjournalen hennes, deriblant en helt spesiell del journalen. I denne delen av journalen står det om Sivertsens psykiske problemer, medisinering, problemer med kombinasjonsrus og avrusningshistorikk, knyttet til hennes yngste sønns dødsfall:

– 17. mai 2008 begynte problemene for alvor for min del. Da mistet jeg min yngste sønn i en tragisk hendelse, som enda er uoppklart.

En ifølge Sivertsen feilaktig opplysning som bunner i en misforståelse rundt en uttalelse omkring et overgrep står også referert her.

– I denne delen av journalen min ligger det 13 sider med svært personlige opplysninger, og også noe feilinformasjon. Her står det blant annet om mine aller nærmeste tanker og følelser rundt min yngste sønns død. Journalen tar for seg det mest private og personlige i livet mitt. Og dette har de brutt seg inn i og gått gjennom.

– Tre av de ansatte har tydeligvis gjort dette på ordre fra sine overordnede. Den siste av dem står det ikke oppført at noen har «beordret» innsynet – dette innsynet har også skjedd mye senere enn de andre tre. Jeg blir bare helt slått ut av å vite om dette. Det er vondt å vite at så mange kjenner til mine verste minner og tanker.'

Mange utskrifter

Til sammen er det gjort over 30 innsyn i forskjellige journalposter fra de fire ansatte som er anmeldt.

– I tillegg er det åtte ganger skrevet ut forskjellige dokumenter, det ene av dokumentene inneholder de 13 sidene jeg anser som ekstra ille. Hva disse papirene rent faktisk er brukt til, og ikke minst hvor de er blitt av i ettertid, det er noe jeg bekymrer meg veldig for. Det jeg vet er at sykehuset ikke har hatt noen grunn til å gjentatte ganger gå inn i journalen min på denne måten.

– De ser det kanskje ikke selv, men de har både gått inn i mitt liv og grafset, og de har indirekte gått løs på min døde sønn og mitt døde barnebarn. Jeg vil at dette skal få konsekvenser, slik at jeg kan få oppreisning for tort og svie.

Mistet barnebarnet

For i tillegg til å miste sin yngste sønn mistet Heidi Sivertsen også sitt barnebarn på tragisk vis. 27. november 2013 hendte det som i media bare gikk under navnet «Vanvikan-saken».

Den 15 måneder gamle gutten ble funnet død i sitt hjem. Heidis sønn ble umiddelbart siktet i saken. Litt senere ble siktelsen utvidet til også å omfatte svigerdatteren til Heidi.

Der og da raste verden sammen på ny.

En av behandlerne fra Psykia dro sporenstreks til Alta for å ta seg av Heidi. En oversikt viser at timebruken hos Psykia for Heidis del eksploderte i tiden etter at Vanvikan-saken fant sted.

Timebruken ble tema i en artikkel i Nordlys. Her ble klinikksjef Gunn Heatta sitert på at hun stilte kritiske spørsmål rundt timebruken, som tilsvarte 87,5 timers behandling.

– Jeg mener hun spredte taushetsbelagte helseopplysninger til Nordlys, og har som følge av dette anmeldt henne også, sier Sivertsen, som ifølge eget utsagn fikk seg en ny knekk da hun opplevde at hennes sak ble «brukt» for å «ta» Psykia AS.

Samlet mener hun Finnmarkssykehuset har stått for et stort overgrep mot henne.

– Livet mitt har vært et helvete i lang, lang tid, men jeg har klart å komme meg opp igjen, med en god del hjelp fra behandlerne. Likevel holder Finnmarkssykehuset på slik. Når skal jeg få fred for dette, spør hun til sist.

Vil ikke kommentere saken

Altaposten har vært i kontakt med Finnmarkssykehuset, med tilbud om å gi en kommentar i sakens anledning. Kommunikasjonssjef Ivar Greiner forteller at sykehuset ikke ønsker å kommentere saken, og henviser til at dette er en politisak:

– Vi avventer politiets behandling og har ikke noen kommentarer til dette på nåværende tidspunkt, sier han.

Påtaleansvarlig i saken, Henriette Birkelund ved Troms politidistrikt, sier at saken fortsatt er under etterforskning, og har på nåværende tidspunkt ikke noe nytt å meddele.