Derfor ber brannsjefen om at du går opp på tåspissen for å trykke på testknappen på brannvarslerne hver eneste måned.

Sjekk og skift batteri

– Når man tester røykvarsleren, så hold knappen inne helt til de piper. Da er man sikker på at den virker. Skulle man høre en kortere pipelyd fra varslerne,  betyr det at batteriet er utgått. Batteri bør man skifte en gang i året, sier brannsjef Knut Suhr.

I dag markerer brannvesenet røykvarslerens dag. Utover i uka vil brannvesenet og El-tilsynet gjennomføre kontroller av varslere, men også foreta en mer grundig kontroll i til sammen 80 utvalgte boliger i Alta. Da vil brannvesenet gå fra dør til dør på husbesøk i anledning den riksdekkende kampanjen Aksjon boligbrann.

I flere rom

Under aksjonen er de også opptatt av antall røykvarslere i heimen.

– Selv om det er et minstekrav i hus med bare en røykvarsler, så vil jeg anbefale folk å installere røykvarsler i alle oppholdsrom og soverom. Det bør også byttes ut røykvarslerne hvert tiende år. For statistikken som omhandler dødsbranner, den konkludere med at de aller fleste som dør i husbranner, de dør av røyken, sier brannsjefen.

På rundtur i Alta

Knut Suhr forteller at den årvisse aksjonen blir gjennomført av brannvesenet sammen med EL-tilsynet, som i praksis er kraftlaget.

– Når vi plukker ut en del adresser og gjennomfører en kontroll, så følger vi en sjekkliste med et visst antall punkter som skal undersøkes. Under Aksjon boligbrann besøker vi i år adresser i Apanes, Holten og Midtbakken, samt Trosteveien og Spurveveien. Da ser vi på røykvarslere, slukkeutstyr og el-installasjon med sikringsskap. Videre går vi gjennom ildsteder og skorsteiner og rømningsveier, forklarer brannsjefen. Som også vil dele ut en kalender med informasjon og en sjekkeliste for egen inspeksjon seinere