Det opplyser assisterende fylkeslege Bjørn Øygard til Altaposten.

– Det er opprettet tilsynssak hvor Fylkesmannen i Finnmark har oversendt saken til Statens helsetilsyn. Grunnen er at dette er en sak hvor det kan være aktuelt å vurdere advarsel, uttak av autorisasjon eller suspensjon, sier Øygard.

Svekker tilliten

Han sier at en lege besitter et viktig tillitsverv i samfunnet og at det ikke er uvesentlig hvordan legen opptrer i fritiden.

– Hvis de gjør ting ute på den private arena, slår ned folk eller begår seksuelle overgrep, så svekker det tilliten til den jobben de har som helsepersonell og da er ikke arbeidsgiver tjent med å ansette en slik person. Publikum fortjener å kunne ha tillit til en lege, fastslår assisterende fylkeslege.

Forholdet som den dømte legen er felt for er fra november 2014 og skjedde på mannens fritid. Han skal ha blottet seg for sin da ni år gamle stedatter og spurt om hun ville ta på penisen hans. Deretter løftet han henne opp og la henne på magen sin, slik at de lå mage mot mage mens han hadde ereksjon. Mannen tilsto forholdet i tingrettet 11. november i år og påtalemyndigheten har foreslått en straff på 45 dagers fengsel og oppreisning på 25.000 til den fornærmede jenta.

Praksis i annen kommune?

Fredag meldte NRK at legen kan få fortsette sin legepraksis i en annen finnmarkskommune. Dette kommenterer assisterende fylkeslege Øygard slik:

– Det er en avgjørelse som ikke er tatt ennå, sier Øygard, som opplyser at det kan ta flere måneder for helsetilsynet å avgjøre saken, og at man i mellomtiden har mulighet for å suspendere legen inntil seks måneder.

– Dette vurderes nå av helsetilsynet.

– Helsepersonelloven krever at de som skal jobbe med barn eller personer med utviklingshemming, skal fremvise politiattest. Burde det være automatikk i at en lege som er dømt for en seksuell handling mot et barn mister retten til å virke som lege?

– Jeg vil nødig ha noen formening om denne saken, men når helsepersonell har en anmerkning på sin politiattest blir det et desto større ansvar for arbeidsgiver å påse at helsetjenestene blir forsvarlige, sier fylkeslegen som sier at selv om noen har en seksualdom mot seg er lovverket slik at det fortstatt vurderes om vedkommende kan gjøre andre oppgaver uten å miste autorisasjonen.

– Det kan være at han kan jobbe under tilsyn og ikke virke selvstendig eller han kan ha en saksbehandlerjobb.

– Er det å føre publikum bak lyset dersom en lege som har en slik dom på seg kan virke på et nytt sted uten at noen kjenner fortiden hans?

– Ja, det kan man si. Derfor sier jeg til arbeidsgivere at de må sjekke helsetilsynet om det ligger noen anmerkinger der før ansettelse, sier Øygard, som understreker at dette ikke minst gjelder små kommuner som er ekstra sårbare med tanke på rekrutteringer av leger.

– Mener du at rettsikkerheten til publikum er god nok med tanke på at en lege kan få fortsette sitt virke til tross for en seksualdom?

– Vi har et godt system og risikoen for at det slippes ut helsepersonell som kan utgjøre en risiko er veldig, veldig liten i Norge, hevder Øygard.