Finnmark fylkeskommune har avslått søknaden om økt biomasse fra 3.600 til 7.200 tonn laks på lokaliteten Mortensnes innenfor Årøya i Altafjorden. Norway Royal Salmon (NRS) søkte opprinnelig om denne økningen. Hvis det ble innvilget, skulle de avvikle lokaliteten Elva i samme område. Myndighetene mener nå at 5.400 tonn på Mortensnes er maks, i tillegg krever de at Elva innløses og ikke blir benyttet etter 2017.

Altaposten har forsøkt å få NRS-direktør Per Magne Bølgen i tale, men han har ikke besvart våre henvendelser.

Skal, skal ikke?

Saken går nå videre til Fiskeridirektoratet, siden NRS mener fylkeskommunen har behandlet søknaden deres som noe annet enn hva de har søkt om. Noe som går fram av selskapets forrige klage. Fylkeskommunen har gitt NRS lov til å øke biomassen på Mortensnes med 1.800 tonn, men bare dersom de fra 2017 kutter ut lokaliteten Elva, like oppunder land ved Madsvika før Skillefjord. NRS mener innløsing av Elva ikke vil føre til den reelle økningen i biomasse som selskapet har søkt om, så de anker saken videre til Fiskeridirektoratet. Mattilsynet har gitt tillatelse til en økning til 7.200 tonn, mot at Elva trekkes tilbake.

Har behov for økning

Norway Royal Salmon har ifølge et brev fra fylkeskommunen argumentert på denne måten: «Dersom vi må innlevere Elva betyr det en status quo for NRS Finnmark i området. Utgangspunktet for søknad om utvidelse, var at vi hadde fått grønne konsesjoner som på sikt krever 36 prosent økning i vår MTB på selskapsnivå. NRS Finnmark trenger derfor økt MTB», skriver NRS i brevet som fylkeskommunen gjengir i sitt avslag til NRS.

Fylkeskommunen står på sitt og avslår søknaden, men sender den videre til Fiskeridirektoratet for en siste ankerunde.

Lokalt ja til utvidelse

Næringssjefen  Jørgen Kristoffersen i Alta kommune slår fast at Alta ikke er part i denne saken, men kommunen har avgitt en høring som tilsier at Norway Royal Salmon får lov å øke på Mortensnes til 7.200 tonn.

– Denne saken var til høring og Alta kommune avga en høringsuttalelse med anbefaling om at hele lokaliteten gjøres til en såkalt grønn lokalitet, sier Kristoffersen.