Det dreier seg om den omstridte 110-sentralen skal regionaliseres og plasseres i Tromsø, slik kommunestyret i Alta vil, eller om den skal forbli innen fylkesgrensene som resten av Finnmark ønsker.

– Vi kan ikke bruke to millioner kroner på å kjøpe venner vi aldri kommer til å få med Altas innbyggeres skattepenger. Brann noe av det dyreste vi har å drifte, og de to millionene er det nok av gode ting vi kan bruke på, begrunnet hun sitt standpunkt om å flytte sentralen fra Hammerfest til Tromsø.

Endret oppfatning

I 2015 er ikke Olsen lengre hovedutvalgsleder i Alta, men fortsatt både lokal- og fylkestingspolitiker. Hun har endret syn og mener at en million eller to årlig vil være vel anvendte penger for å sikre at brannkompetansen blir i Finnmark.

– I 2013 valgte jeg å lytte til administrasjonen i Alta kommune. Nå har jeg tatt et politisk standpunkt om å kjempe for Finnmark. I tillegg er det i dag andre forutsetninger, blant annet at Finnmark har slått sammen i kampen for å beholde fylket som eget politidistrikt. Derfor går jeg inn for at 110-sentralen skal samlokaliseres med politiets operasjonssentral i Kirkenes, påpeker Olsen.

Overslag tyder på at årskostnadene for Alta kommune med å beholde 110-sentalen i Finnmark vil bli lavere enn de to millionene som det ble beregnet i 2013.

– Tallene er usikre, og for meg er dette uansett mer prinsipp enn kroner og øre, klargjør Olsen.

Hele formannskapet gikk i 2013 inn for å satse på samlokalisering i Tromsø.

Sint på Alta

Etter at kommunestyret med knapt flertall vedtok å gå inn for å lokalisere 110-sentralen regionalt og i Tromsø, har kommunen både i media og blant andre kommuner fått tyn for en egoistisk og lite solidarisk oppførsel. Det gjør ikke at hovedutvalgslederen  som har overtatt etter Olsen, Otto Aas (SV), angrer på flertallsvedtaket han var med på.

– Jeg registrerer at politikere både i Alta og ikke minst andre steder i Finnmark mener at en par millioner kroner i ekstra årlige utgifter ikke betyr noe. Vi holder i disse dager på med budsjettet og her er hver krone viktig for å kunne sikre tilbud vi i dag har. Vi kan få mye brannberedskap for 1,5 millioner kroner, slår Aas fast.

Han registrerer at Hammerfest-politikerne har startet en kamp for å stoppe flyttingen og en etablering av 110-sentralen i Kirkenes.

– Det er selvsagt helt legitimt av politikerne i Hammerfest, men da er det en uforståelig kritikk av Altas vedtak når vi forsøker å ivareta vår kommune og innbyggeres interesser.

TOK FEIL: Johnny Ingebrigtsen stemte først for Kirkenes, men advarer nå mot å flytte 110-sentralen fra Hammerfest til Øst-Finnmark. Han innrømmer å ha tatt feil og har derfor gått ut offentlig for å berge sentralen i Hammerfest. Foto: Jarle Mjøen

SVs Johnny Ingebrigtsen er uenig med seg selv i 110-saken.

Hovedutvalgslederen, og en av fire heltidspolitikere i politisk ledelsen i Finnmark fylkeskommune, tilhørte flertallet i styremøte i Finnmark SV som ga en klokkerklar anbefaling om at 110-sentralen bør lokaliseres i Kirkenes. Nå s snur han 180 grader og mener det vil være en katastrofe for det brannfaglige miljøet og kompetansen som er bygd opp rundt 110-sentralen i Hammerfest å flytte den til Øst-Finnmark.

– Politikere kan også ta feil. Jeg har tatt feil, men er voksen nok til å innrømme det. Derfor gikk jeg ut i Finnmark Dagblad og advarte mot å flytte 110-sentralen fra Hammerfest, sier Ingebrigtsen.

Ble opplyst

Han forteller til Altaposten at han fortsatt er krystallklar på at sentralen ikke skal ut av Finnmark, og at dersom den ikke kan bli værende i Hammerfest, er Kirkenes rett plass og ikke Tromsø.

– Jeg var med på vedtaket i styret i Finnmark SV, men har blitt bedre opplyst i ettertid. Ut fra ny viten måtte jeg si fra.

– Er ikke dette illojalt mot Finnmark SV og den politiske ledelsen i fylkeskommunen som ber om samling rundt Kirkenes?

– Nei, slik jeg opplever det måtte jeg si fra at vi må ta vare på et ekstraordinært godt brannfaglig miljø bygd opp i Hammerfest.

Sterke reaksjoner

Leder Tommy Berg i Finnmark SV, som stemte for Kirkenes både i hovedutvalget for kultur og samferdsel og i styremøte i fylkespartiet, vil ikke kritisere Ingebrigtsen for å ha brutt med partiet.

– Jeg håper Finnmark vil stå samlet bak Kirkenes, og mener det svekker Finnmarks mulighet til å beholde 110-sentralen om det blir en lokaliseringskamp mellom Hammerfest og Kirkenes, sier Berg.

SV-lederen vil ikke bekrefte hvem som stemte mot Kirkenes i styremøte, men Altaposten har grunn til å tro at det var Reidar Johansen. Han har senere gått offentlig ut og oppfordret Hammerfest-politikerne til kamp for å beholde 110-sentralen i Hammerfest.

I Alta er både Rut Olsen (Kp) og Trine Noodt (V) svært kritisk til at en i fylkeskommunens politiske ledelse snakker ned fylkestutvalgets vedtaket om å lokalisere 110-sentralen i Kirkenes, og noe som skal sikre at viktig kompetanse blir innenfor fylkesgrensene.

– Det er veldig trist for Finnmark at vi ikke kan stå samlet, sier Noodt og Olsen.