For bygda var det en stor begivenhet da Coop-butikken endelig ble åpnet. Nøyaktig klokken 10 kutta representantskapsmedlem Jan Ole Buljo snora og slapp løs en horde nysgjerrige kunder i nybutikken i Kautokeino. Inne ventet en spent og nervøs butikkleder, Kristin Berntsen, og hennes ansatte. Med både ærefrykt og sommerfugler i magen.

De siste ukene har vært både hektiske, morsomme og smånervøse for Berntsen og troppen hennes. I dag slapp lufta ut av ballongen – og det så ut som det gjorde godt for butikksjefen. Hun nærmest glødet midt inne den store folkemengden.

Ærefrykt

Den første timen var flere hundre innom butikken for kaffe, kaker og gode åpningstilbud. Mange tok Berntsen i hånda og takket for en ny og moderne butikk i lille Kautokeino. Dette gjorde butikksjefen både litt brydd, glad og ydmyk, kunne det virke som.

– Ja, er du gal, smiler hun stort. Hadde ikke ventet et så stort innrykk, tror jeg.

– Hvordan er reaksjonen til folk?

– Helt utrolig. Hadde heller ikke ventet å få masse personlige hilsner og lykkeønskninger. Ble jo nesten litt brydd, men mest glad. Har hatt sommerfulger i magen i et par daga og merka trykket veldig i går, så det var godt å få senka skuldrene litt på gårsdagens kick-off. Nå har jeg mest ærefrykt og stor glede for å få lov å lede en så flott butikk. Vi skal gi gass og gjøre vårt  beste for kundene, det kan jeg love, forteller Bentsen på klingende målselvdialekt, før hun løper for å betjene kassa.

Som å være i byen

Første kunde som passerte dørene var Ina Margareth Hætta (42), og hun var meget imponert.

– Helt utrolig. Å få en så stor butikk til lille Kautokeino er fantastisk. Å gå gjennom her var nesten surrealistisk. Man føler det som man er i en større by, som å gå i et handlesenter.

– Var det vitkig å være første kunde inn dørene?

– Nei, men nå var det sånn at jeg kom først, omlag en halvtime før åpning, så da var det greit nok. Det var riktignok litt knuffing foran døra, og jeg ble faktisk av en kunde bedt om å dra til en annen butikk å handle. Men på en dag som dette tar ikke slikt humøret vekk, flirer Hætta, som hadde handlekurven full da hun nådde kassa.

Åpningssuksess

Administrerende direktør Jan Ivar Alsén fra Coop Finnmark deltok både ved snorklippingen og åpningen, og han var en smilende mann etterpå.

– Det har vært en suksesshistorie så langt, med masse folk og fine tilbakemeldinger. Nå får jo fremtiden vise hvordan kundene tar imot butikken, men det ser bra ut så langt.

– Hvordan plasserer denne seg i forhold til de andre extrabutikkene dere har?

– Dette er den sjette Extra-butikken vi bygger, så du kan jo si at vi har lært av de småfeil vi har gjort, så denne butikken er kanskje så langt den beste i så måte. Det er en forholdsvis stor butikk, med bra lagerlogistikk og god plass, så vi er meget bra fornøyd. Vi er også veldig fornøyde med at vi  allerede 15. juni plasserte åpningsdatoen, så står vi her i dag med åpning på den samme dato pg klokkeslett, så entrepenøren Tecto AS og underentrepenørene skal ha en stor takk for godt arbeid.

– En facebookgruppe har lenge purret på ny butikk i Kautokeino, har dette hatt noe å si for at det nå er en ny butikk her?

– Vi har fulgt med. Alle slike ting kan ha en betydning, men jeg vil understreke at denne butikken har vært planlagt lenge, og jeg vil heller fremheve en del lokale som har tatt tak i denne saken og jobbet sammen med oss. Jan Ole Buljo som er representantskapsmedlem i Coop Finnmark er en jeg heller vil dra frem som en viktig pådriver og bidragsyter for at denne butikken står her nå, sier Alsén til Altaposten.