Krigsseileren fikk endelig heder og ære.

– Før vi starter dagens formannskapsmøte skal vi hedre en person. En av mange som med livet som innsats har jobbet for at vi i dag kan leve i et fritt Norge, sa ordfører Monica Nielsen, idet hun torsdag delte ut minnemedalje til altaværingen Kåre Kristiansen, oppvokst på Storsandnes. Kåre kunne valgt å bli igjen i Norge under krigen, men satte i stedet livet på spill ved først å flykte, for så å ta hyre på et skip som under krigen trafikkerte en av de farligste havstrekninger i verden.

Et farlig møte

– Motivet til Kåre var å bidra til et fritt Norge gjennom å utføre arbeid som han kunne godt, sa ordføreren, og fortalte om da Kåre flyktet til Sverige som 17-åring. Æresgjesten selv hadde sterke minner fra den tiden, og fortalte at han og kameratene møtte nysgjerrige som undret på om Kåre og dem var på bærtur. Alle var nemlig ikke til å stole på, og Kåre minnes godt hva mannen som guidet dem over grensen sa, da de passerte et hus.

– Han sa at bror min som bor der, han er høy nazist og ikke til å stole på, fortalte hedersgjesten, idet han tok i mot medalje og bukett.

– Det var artig det her. Takk for det. Jeg har holdt stilt om det så lenge, sa Kåre til forsamlingen.

Ble skadet

Kåre Kristiansen er født 10. juli 1923. I tre livsfarlige år fra 1942 og ut krigen, seilte han drivstoff og krigsmateriell i konvoi mellom USA og England. Under et tysk angrep ble skipet, MT Ferncourt, bombet. Kåre ble skadet i ryggen, men bet smerten i seg og sa aldri noe i frykt for å bli mønstret av mot sin vilje.

– Kåre satte på eget initiativ livet på spill for et fritt Norge og hedres derfor i dag med minnemedalje fra den norske stat, sa Monica Nielsen, til stor applaus for den aldrende veteran.

Spørsmålet om tildeling av minnemedaljen til krigsseileren, ble tatt opp av Håkon Birkenes, barnebarn til sjøkaptein Syvert Birkenes. Syvert var Kåres sjef på MT Ferncourt. Kåre mønstret på som jungmann, men sjømannsferdighetene var så gode at han raskt avanserte til lettmatros og senere til matros.

HEDRET: Kåre Kristiansen fikk heder fra myndighetene for sin innsats som krigsseiler. Ordfører Monica Nielsen overleverte. Foto: Arne Hauge