– Artig å være den aller første, sier leddgiktpasient Jørn Losvar.

Lettere hverdag

Ved spesialistpoliklinikken i Alta får Jørn Losvar medisinen remsima via en kanyle i høyre arm. Behandlingen kalles infusjon, og tre sykepleiere er i anledning dagen på plass. De sjekker vitale tegn og er klar til å rope inn spesialistlege ved bivirkninger. Losvar drikker kaffe og venter, denne pilotbehandlingen varer lenge, men vil senere bli rutine og gå unna på halvannen time. Og da med bare en sykepleier til stede. Jørn har aldri tidligere fått infusjon mot leddgikten sin.

– Nå kan jeg få medisin så jeg fungerer i det daglige, eller til og med blir frisk, uten å måtte dra til Hammerfest eller Tromsø. Jeg håper dette har kommet til Alta for å bli, sier han.

Mer enn glade

Losvar har eget firma, og sier han taper stort på å reise vekk en hel dag. Stor var gleden da han fikk nyss om tilbudet lokalt. Operasjonssykepleier og enhetsleder Helge Hansen sier målet på sikt er egen infusjonspoliklinikk ved Nærsykehuset i Alta. Så langt tilbys infusjon for MS-syke og nå også revmatisme, og flere grupper vil følge.

– I Tromsø har UNN kapasitetsproblemer og var mer enn glade da vi sa oss villige til å gi tilbudet i Alta. Utfordringen er at spesialist må være til stede i starten, så vi forsøker å legge de første infusjonene til dager da revmatolog fra Tromsø er på besøk, sier Hansen.

Flere er klare

Problematisk er også Altas mangel på laboratorium for blodprøver, men analyse gjort på distanse funker også, sier sykepleierne Jorunn Oppheim og Lene Thomassen.

– Vi har fått opplæring på revmatisk avdeling i Tromsø, og med tid og stunder skal det rekke med kun en sykepleier til stede under behandlingen, sier de. Jørn skal få ny infusjon om to uker, og om seks uker. Etter det blir det hver åttende uke.

– Er vant til smerte, sier Jørn, da vi spør om det gjør vondt.

– Dette er god samfunnsøkonomi. Jeg ble gledelig overrasket da jeg fikk vite om tilbudet, sier han.

– Så langt har fem andre revmatismepasienter takket ja til infusjon her på klinikken vår. Vi ønsker å gjøre dette for altaværingene, og tilbudet skal utvides, forsikrer den hvite trekløver omkring Losvars stol.