Ikke før hadde kabelpåviser Rolf Rantala i Alta Kraftlag vært ute i lokalavisa og advart mot slurv og hastverk under graving, så smalt det igjen. I går var det entreprenør Arctic Minerals som var uheldig og mørkla både Gamle sentrum, Amtmannsnes og Bukta i 20 minutter. Høyspentkabelen som lå kloss inntil veggen på den gamle yrkesskolen gikk tvers av i møtet med gravemaskinskufla.

– Gravemeldingen var i orden og kraftlaget var varslet, men dessverre hadde jeg skravert feil område på kartet. Det er sånt som kan skje, men det er fryktelig irriterende, sier entreprenør Finn Levi Øvergård.

– Skikkelig uheldig

En av tre strømledere i høyspenten gikk tvers av.

– Gravemaskinkjøreren så at det ble mørkt rundt han og varslet oss umiddelbart. Kort tid etter hadde vi koblet oss rundt bruddet slik at abonnentene fikk strømmen tilbake. Strømmen var ikke lenge borte, men strømbruddet koster oss likevel 260.000 kroner i gebyr til NVE. Vi må kompensere for strøm som vi ikke leverer til abonnentene, forteller markedssjef Einar Dahl i Alta Kraftlag.

– Ofte er det slurv og hastverk som er årsaken til kabelbrudd, men denne gangen var entreprenøren rett og slett bare skikkelig uheldig, ved at han hadde skravert feil område på gravemeldingen. Der han gravde hadde ikke vi vært for å påvise. Det er bra ingen ble skadet, legger Dahl til.

MYE PLUNDER: Markus Kaino holder stumpene som fram til i går ettermiddag var èn høyspentkabel. NVE sender regning til Alta Kraftlag, som igjen sender regninga videre til entreprenøren. Foto: Vidar Kristensen

Brudd for over millionen

I dag installerte montørene Roald Olsen og Markus Kaino seg i et telt over bruddet. Inni teltet brukte de hele dagen på å skjøte den ødelagte høyspent-lederen. Dette var den tredje skjøtejobben i november. Til sammen har bruddene kostet kraftlaget 1,16 millioner kroner i gebyr til NVE. I tillegg kommer egne kostnader:

  • 5. november: En autovernstolpe slås ned i høyspenten i Talvik, store områder mørklegges i flere timer. NVE-kostnad: 600.000 kroner.

  • 11. november: En høyspentkabel graves av i Bukta, hele området mørklegges. NVE-kostnad: 300.000 kroner.

  • 24. november: En høyspentkabel graves av ved Alta videregående skole, store områder mørklegges. NVE-kostnad: 260.000 kroner.

– Heldigvis har jeg «tabbeforsikring», sier Finn Levi Øvergård, som er oppriktig lei seg for den lille, men akk så dyre tabben.

Mulig å unngå

I samme område har også en fiberkabel blitt gravd over nå i november. Denne høsten har det vært uvanlig mye gravevirksomhet i Alta, og kabelpåviser Rolf Rantala har hatt god nytte av sin solide friidrettsbakgrunn, når han har løpt seg svett fra byggeplass til byggeplass for å påvise kabler.

– Det har vært utrolig mye graving i år, og hele tiden går entreprenørene forbi kabler i bakken, som det bare blir flere og flere av. Feil kan skje, men hvis vi får påvise kablene våre så skal det være mulig å unngå uhell som dem vi har sett den siste tiden, mener Rantala.

Han snakker helst direkte med maskinkjøreren, for å få forklart nøyaktig hvor det kan graves. Men det betinger selvfølgelig at riktig område skraveres i gravemeldingen.