Høyres nyvalgte fylkestingsrepresentant, Kristen Albert Ellingsen, kunne på sitt første møte konstatere at det blir en tøff kamp mellom skolene i Finnmark om ressursene, men at det for neste skoleår ikke framstår noen vinnere eller tapere.

– Naturlig nok ønsket jeg å ha god bakgrunnnsinformasjon om hvordan ståa var på skolen i mitt område; Alta videregående skole. Kontakten med skoleledelsen i Alta ga meg et klart inntrykk av at utdanningen «Medier og kommunikasjon» var svært viktig. Nå endres utdanningsprogrammet og Alta videregående skole blir den eneste som gir linjetilbud for faget i et studiespesieliserende løp, forteller Ellingsen.

Store endringer

Fylkesrådmann Øystin Ruuds hadde før møtet foreslått at lærefagene innenfor det yrkesfaglige tilbudet mediefag flyttes i ny modell over til utdanningsprogram for «Design og håndverk». Her blir medieproduksjon et eget løp med Vg1 og Vg2 Medieproduksjon etterfulgt av Vg3 «Mediedesign eller lærefagene fotograf» eller«Mediegrafiker.» Fylkesrådmannen skriver: «Da det er svært få søkere i Finnmark som har søkt seg ut i lære etter endt Vg2 i den gamle modellen for yrkesfag, anser ikke fylkesrådmannen at etterspørselen etter dette tilbudet fra søkere eller næringslivet, nå vil øke. Det foreslås at denne delen av utdanningsprogrammet ikke tilbys i Finnmark, men at søkere som ønsker tilbudet finner dette søkbart innenfor opplæringsregion Nord (opplæringssamarbeidet mellom de 6 nordligste fylkene).»

Samles i Alta

Fylkesrådmannens råd til politikerne var at dagen tilbud innenfor utdanningsprogrammet som gis ved Alta, Lakselv og Vadsø videregående skoler i framtiden kun skal legges til Alta videregående skole som studiespesialsiserende modell. Ved Alta videregående skole legges dette inn som eget utdanningsprogram med Vg1 skoleåret 2016-2017, Vg1 og Vg2 2017-2018 og Vg1, Vg2 og Vg3 fra og med skoleåret 2018-2019. Elever som inneværende år går Vg1 og Vg2 får gjøre seg ferdig med løpet etter gammel modell innenfor yrkesforberedende løp ved Alta, Lakselv og Vadsø videregående skoler.

– Dette er ei løsning som synes veldig bra sett ut fra Altas ståsted, men i vedtaket åpnes det også for alternative ordninger for Lakselv og Vadsø, sier Ellingsen.

Det skjer ved at Lakselv og Vadsø  videregående skoler får midler slik at skolene innenfor det studiespesialiserende tilbudet kan tilby mediefagene som valgfrie programfag på Vg2- og Vg3-nivå.

  • Transportlinja ved Alta videregående skole var også framme i debatten i hovedutvalget for kompetanse. Linja er ei svært dyr landslinje hvor Staten dekker hoveddelen, men hvor fylkeskommunen likevel må inn med betydelig driftsstøtte. Det ble imidlertid ikke gjort noe vedtak, og linja i Alta består inntil videre.