– Den kompetansen om villaks som Jenny sitter på skal få komme til nytte i både Alta og vestfylket. Hennes forskning på vandringen til laks, ørret og røye har stor overføringsverdi, spesielt i Alta. Framover kommer det til å være stort behov for å dokumentere hvor villfisk og oppdrettsfisk vandrer, sier Per-Arne Emaus, kontorleder for Akvaplan-niva i Finnmark.

Jensen er siste tilskudd til et kontor i vekst. Selskapet med 106 ansatte fra 19 ulike nasjonaliteter med hovedsete i Tromsø, både spisser og utvider sin virksomhet i Finnmark med oppbyggingen av Alta-kontoret i Kunnskapsparken.

Lager modell for strøm

Jensen kommer fra Universitetet i Tromsø og har siden 2006 vært involvert i forskning på laksefiskenes vandringsmønster i ulike elver og fjordsystemer.

8. desember legger Akvaplan-niva fram sin helt ferske og omfattende kartlegging av strømforholdene i Troms og Finnmark.

– Vi har laget strømmodeller for begge fylkene, der vi viser hvordan været påvirker hav- og fjordstrømmene. Med disse modellene kan vi lage en rekke nye modeller som vil være nyttige både for oppdrettsnæringa og de som er engasjert i villfisken, klargjør assisterende direktør Anton Giæver.

Kan se hvor lusa vandrer

Når man for første gang får detaljkunnskap om strømforholdene i sjøen, åpner et helt hav av muligheter seg når det gjelder å forske på og forstå vandringsmønsteret til de som lever der; villfisk, oppdrettsfisk, lus og ulike typer sykdomssmitte.

– Lus og sykdomssmitte er vannbåren. Strømmodellene vil kunne forklare hvorfor ett oppdrettsanlegg har enten lus eller sykdom, mens anlegget på motsatt side av fjorden ikke har det. Modellene i kombinasjon med studier av vandringsatferd vil kunne gi bedre innsikt i hvor oppdrettsfisken tar veien når den rømmer og hvordan lusa sprer i fjordene – og videre hvor det da er best å etablere nye lokaliteter, beskriver Jensen.

– Ved å bringe Jenny til Alta-kontoret lader vi skytset enda tyngre mot å utvikle havbruksnæringen gjennom å anvende forskning. Vi ønsker å være gode på å rigge forskningsprosjektene våre slik at de kan brukes av næringslivet. Modellene vi får, mikset sammen med kompetansen til Jenny og andre i Akvaplan-niva, er direkte overførbare til problemstillinger som i dag fins i Altafjord-systemet, påpeker Emaus.

Vet mer om ett år

Oppdretterne sitter utålmodige og venter på disse strømmodellene, som vil være direkte anvendbare for dem. Akvaplan-niva regner med at dette vil styrke selskapets allerede tunge portefølje i oppdrettsnæringa.

– Men det vil nok gå ett år før vi eksempelvis har laget gode nok modeller til å påvise smittespredning av lus, sier Emaus.

Guttorm Christensen, avdelingsleder for kyst og ferskvann, peker på at Akvaplan-niva nå får et meget solid og robust grunnverktøy på plass, så gjelder det bare å spisse problemstillingene.

– Hva vil vi vite? Vi kan simulere både smittespredning og rømminger, men det er opp til aktørene i fjordsystemet å gjøre bestillinger, understreker han.