Trygve Kjærland Olsen ble valgt ut som Finnmarks kandidat til «Årets ildsjel». I går fikk han overraskende besøk på trening av Roger Finjord som på vegne av Idrettsforbundet kunne fortelle at 19-åringen er en av fem finalekandidater.

Èn million seere

Det betyr at han skal til Lillehammer i januar for å være til stede på den tv-sendte Idrettsgallaen der vinneren kåres. Idrettsgallaen som sendes på NRK hadde i fjor et seertall på nesten èn million. Noe som gjør at det kribler ekstra i magen på den sympatiske unge mannen.

– Det er utrolig rart å tenke på at jeg skal dit og at jeg er en av bare fem kandidater i finalefletet. Men jeg tenker det må bety at Henriette (Bismo Eilertsen, leder i Alta turnforening) har skrevet en veldig god søknad, sier 19-åringen beskjedent.

Må skrive tale

Han startet på turn som åtteåring og ble trener da han var 14. Etter dette har han også tatt dommerkurs i sin idrett. 19-åringen trener i dag fire forskjellige grupper i Alta turnforening med utøvere fra sju til 18 år i tillegg til at han trener selv og er en del av klubbens konkurransetropp.

– Hvis du vinner må du opp på scenen under Idrettsgallaen for å motta prisen. Har du takketalen klar?

– Nei, jeg har absolutt ikke begynt å tenke så langt, men jeg må vel kanskje forberede meg litt dersom det skulle skje at jeg går helt til topps.

Fikk første etappe

De 19 kandidatene fra hvert fylke skal ta del i fakkelstafetten når ungdoms-OL åpner på Lillehammer 12. februar.

– Jeg har nettopp fått beskjed om at jeg skal løpe den første etappen. Det blir spennende, sier Kjærland Olsen som fikk beskjed om at han ble Finnmarks kandidat mens han var i Kenya sammen med representanter for «Langpasning til Afrika»..

– Jeg fikk telefon fra Henriette Bismo Eilertsen som sa at jeg var nødt til å svare den neste telefonen selv om det var fra et fremmed nummer. Mer enn det sa hun ikke så jeg skjønte lite hva som var i ferd med å skje hjemme i Alta.

Så ringte de fra Idrettskretsen og kunne formidle beskjeden om at han var Finnmarks kandidat til «Årets ildsjel» som denne gang, i forbindelse med at Norge har ungdoms-OL, skal tildeles en ildsjel under 26 år.

– Jeg hørte hva de sa, men skjønte ikke helt hva det handlet om. Så en av de jeg reiste sammen med fant litt mer informasjon ved å google det. Da først forsto jeg hva jeg var plukket ut til, avslutter han.