– Vi var i Mikkeli i sommer, og der fikk min far ideen, sier Steffen Nerdal, ihuga laksefisker og økonom i altabedriften SmartDok. Faren er kjemiprofessor ved Universitetet i Bergen, og fremst i rekken på analyse av vev ved hjelp av magnetspektroskopi.

– Far min ønsket seg avskjær fra mikkelilaks for analyse, og det fikk han, sier Steffen.

– Sånn skal villaksen være, snakket vi om. Du finner ingen bedre i hele verden. Sunn og sterk og riktig fettforhold. Naturen på sitt beste, sier Nerdal junior.

Som en blodprøve

Vel hjemme gikk Nerdal senior til magnetmaskina, og konklusjonen er nå klar. Altalaksen utrangerer oppdrettskollegaen på innhold av sunt omega-3. Forskjellen er som god og dårlig vin, sier Nerdal.

– Det er mange som ikke ønsker at metoden og funnene skal bli kjent for folk flest. Næringen har alltid påstått at laksen er omega-3 fabrikker, men det er den ikke, sier han.

Det forskeren gjør, er å legge en fiskebit i et rør, sette det i ei maskin til kroner 14 millioner før rabatt, og skru på magnetfeltet. Det tar 20 minutter og likner det labben gjør med blodprøvene våre.

Laks eller skolebolle?

– Vi får ut forholdet mellom fettypene, og ser at andelen marine fettsyrer i oppdrettslaks har gått ned med 60 prosent på 20 år. Villaksen fra Mikkeli har tre ganger så mye av det sunne, sier han.

Oppdrettslaksen har mye av sitt omega-3 fra planter, og vi spør forskeren om «plantetran» er like sunt?

– Nei, og her finnes det en mengde med dokumentasjon, sier Nerdal, som syns det er på sin plass med innholdsdeklarasjon av oppdrettsfisk.

– Laksen deres er sunnere enn skolebolle, men ikke så sunn som næringen hevder. Forbrukerne fortjener sannheten, og rapporten min viser at laksen får feil fór. Den blir like mye grønnsak som fisk. Villaksen fra Alta, det var noe annet. Der snakker vi ekte gladlaks. Det er mye sunnere å spise en halv porsjon av den, enn en hel porsjon oppdrettslaks, sier han.

Må på plass

Forskere vet i dag at kroppens innhold av omega-3 i forhold til omega-6, sier mye om risikoen for å bli alvorlig livsstilssyk. Det snakkes om et balansepunkt, bekrefter kjemiprofessor Olav Kvalheim. Som professor 2 ved avdeling for helsefag ved Høgskulen i Sogn og Fjordane, kan han også si noe helsemessig velkvalifisert om kollegaens funn.

– Jeg berømmer det Nerdal har gjort, og støtter ham i at varedeklarasjon må på plass for oppdrettslaks, sier Kvalheim, som har analysert blod fra 200 personer i Sogn og fjordane, og funnet klare bevis for at bra omega-balansepunkt fremmer god helse.

Nøytral olje?

Kvalheim sier det er entydig vist at marint omega-3 er betennelsesdempende, samt fremmende for det gode kolesterolet. Når det gjelder planteomega-3, så har alle undersøkelser vist at den er uten tilsvarende god effekt.

– For menn ser vi ikke at planteomega-3 har noen som helst positiv virkning. Den havner sammen med omega-6, plantefettsyrene som ved for høyt inntak gir økt risiko for sykdom, sier han.

– Er oppdrettslaks usunt for menn?

– Nei, ikke usunn. Så langt vil jeg ikke gå. Likevel er det en dårlig idé for menn å erstatte marint omega-3 med planteomega-3, svarer professoren.

Mer enn nok

Kvinner er heldigere stilt, får vi vite.

– Genetikken viser at kvinner er bedre i stand til å omgjøre planteomega-3 til det sunnere fiskeomega-3. Likevel trenger kvinner seks ganger så mye planteomega-3 for å kompensere for en skje tran, sier han.

Kvalheim minner om at de fleste får i seg mer enn nok planteoljer, og må jobbe med kostholdet for å nå et sunnere balansepunkt.

– Nøtteblandinger har allerede deklarasjon. Det er lett å gjøre, og oppdrettsfisk må få tilsvarende, sier han.

Feilinformering

Professoren er skeptisk til at rovdyret laks behandles som vegetarianer. Millioner av års utvikling taler i mot, som om kua skulle ete kjøtt, bekrefter han. På linje med Nerdal kaller han det også direkte feil at laksen får marin fettsyreprofil ved sluttfóring, slik næringen hevder.

– Det gjør den ikke, og får utviklingen fortsette uten at vi forbrukere og myndighetene sier fra, kan vi snart ikke lenger betrakte oppdrettslaks som en viktig kilde til marint omega-3, seier Kvalheim.