Isak Mathis O. Hætta fra Kautokeino forhandler nå med UDI om å åpne Villmarkssenteret i Kautokeino som akuttmottak for 50 flyktninger/asylsøkere. Nyheten om dette ble først presentert av NRK Sapmi onsdag denne uka. På nett skriver NRK at Hætta forhandler med UDI om en kontrakt.

– Jeg kan bekrefte at jeg forhandler med UDI om en avtale om akuttmottak i Kautokeino, sier Isak Mathis O. Hætta.

Og får han en avtale med UDI, vurderer han også å kjøpe Jansnes for å drive liknende virksomhet der.

Er interessert

Hætta bekrefter overfor Altaposten at han har vist interesse for å kjøpe Jansnes hvis det er mulig å etablere mottak for flyktninger/asylsøkere også der.

– Jansnes er til salgs og jeg har henvendt meg til dem som selger anlegget og vist interesse. Så må jeg selvfølgelig undersøke saken nærmere, men det stemmer at jeg har vist min interesse, sier kautokeinomannen, mest kjent for sine mange år som kommunestyrepolitiker i Kautokeino for fastboendes liste.

Da Finnmarkssykehuset la anlegget på Jansnes ut for salg, ble det sjekket at den tidligere psykiatriinstitusjonen kunne brukes som asylmottak, og det kan det. Først da anlegget ble lagt ut for salg var det en klausul for dem som overtar anlegget at det bare kunne brukes til beslektet virksomhet som hva anlegget tidligere var brukt til. Nå er det klart at asylmottak vil være innenfor.

Jansnes er et innholdsrikt anlegg med totalt mer enn 2000 kvadratmeter , der kjelleren har vaskeri og treningsrom blant annet. Hovedbyggets to etasjer har pasientrom, kjøkken og oppholdsrom på tilsammen 1000 kvadratmeter, mens administrasjonsbygget har kontorer, fem leiligheter, to hybler, lager, badstu og trimrom. Taksten som Skifte eiendom presenterer for salg av anlegget konkluderer med en markedsverdi på 10 millioner kroner.

Hjelpe folk i nød

– Hvis det blir akuttmottak hos oss i Kautokeino, så er dette noe jeg gjør, rett og slett for å hjelpe folk i nød. Jeg har ikke ennå undertegnet noen kontrakt med UDI, men jeg jobber med saken, sier Isak Mathis O. Hætta, bedre kjent som Issan til Altaposten. Han ser en mulighet for å hjelpe folk som trenger hjelp.

NRK Sapmi skriver at samarbeidspartnerne Flyttsamelista og Arbeiderpartiet har forskjellig syn på om Kautokeino skal ta imot flyktninger eller ikke, men dette spørsmålet vil bli drøftet i formannskapet neste uke.

NRK Sapmi skriver at det ikke betyr noe for et eventuelt akuttmottak i Kautokeino at kommunen tidligere har sagt nei til å bosette flyktninger.

– Det er en avtale mellom en privat aktør og UDI. Private aktører kan gjøre slike avtaler og ta imot flyktninger uten at kommunen er involvert. Det er på en måte litt beklagelig fordi kommunen er den som må ta vare på dem som kommer og tilby dem god pleie, uttalte ordfører Johan vasara til NRK Sapmi.

For Kautokeino kommune er det snakk om korttidsopphold av flyktninger som trenger et midlertidig tak over hodet i form av et akuttmottak før de kan sluses videre til et fast asylmottak.