To storlakser i Nedre Sierra pluss han Hans Kristian «Hasse» Kjeldberg. Uten dem ville boken Altaelva - verdens beste lakseelv, aldri sett dagens lys.

– Jeg har fisket laks i 40 år og vært i Altaelva flere ganger, men det var ikke før i 2008 at jeg endelig fikk storlaks fast, sier Ole Kirkemo, praktverkets tekstforfatter. Kirkemo er viden kjent som redaktør for Jakt & fiske, medlemsbladet til Norges jeger- og fiskerforening, en rolle han har bekledd i 30 år.

– Det var i Nedre Sierra jeg endelig fikk min første storlaks i Altaelva. Laksene veide rundt 10 kilo hver, og det var da ideen kom, sier Kirkemo, som medgir at laksefangsten ga både energi og gode ideer. Med seg på den aller beste ideen fikk han Jakt & fiskes reporter Torgeir Wittersø Skancke, dyktig fotograf som første gang besøkte Alta i 2009.

Hasses fisk

Altaposten møtte karene under lørdagens boksignering hos ALI i Øvre Alta, og begge pekte i Hasses retning, der han sto ved døren og delte ut smaksprøver på selvfisket laks, herlig gravet med grovrevet mos av gulløye (graving og potet signert kokken Boa).

– Uten Hasse hadde det ikke blitt bok. Det hadde maks blitt et hefte, sier de, og viser til Hasses store kontaktnett.

– Han har vært med helt fra begynnelsen av, og ordnet alt det praktiske, sier de, og nevner spesielt de mange turene i elvebåt.

Boken koster flesk, det er sant, men så er den også kostbar å lage, forsvarer forfatterne seg.

Artige folk i Alta

– Alta laksefisker interessentskap er inne også økonomisk, og det er liten sjanse for at vi kommer til å tjene noe særlig penger på dette. Vi har brukt ferier og fritid i 6 år på boken, så timelønnen blir lite å tale om, sier de. Under veis har Ole lest musteinen Altaelvas historie 5 ganger, så mye tid er brukt, sier de.

– Det har vært et spennende prosjekt, og vi tar med oss hjem mange gode minner om artige folk. Vi har møtt så mange personligheter her i Alta, sier karene, som bekrefter at boken er reportasjepreget. De føler begge å ha lykkes med å få tekst og bilder til å henge i hop.

– Hvorfor Altaelva er verdens beste lakseelv? Fordi ingen steder i verden er muligheten for å få en laks over 20 kilo større, sier Ole.

Vi tør å ta med at boka nå er til salg, på Ark Alta på Amfi, samt også på ALIs kontor i Øvre Alta.