Den 11. villaksauksjonen innbragte rundt 1,5 millioner kroner til villaks- og sjøørretbevaring. Mest bidro engelskmannen som betalte rekordsummen 250.000 kroner for 2 døgns fiske i Altaelva. Hvert døgn har 18 effektive fisketimer, noe som altså gir nær 7.000 kroner timen.

– Dette var en helt overveldende pris. Ingen tvil om at Altaelva er en unik merkevare blant laksefiskerne. Det viser at vi i forvaltningen gjør ting rett, sier Hans Kristian Kjeldsberg, styreleder i Alta Laksefiskeri Interessentskap.

Overbud med viten og vilje

Det er Stiftelsen Redd Villaksen som får inn gjenstander og opplevelser til veldedighetsauksjonen. Bidragsyterne i spleiselaget er sportsfiskere, elveeiere, fisketurismeoperatører, utstyrsbransjen, og lag og foreninger fra inn og utland. Leder Jens Olav Flekke i Redd Villaksen kaller årets auksjon en suksess.

– Vi har funnet en formel som fungerer, og folk dukker ikke opp lenger bare for å gjøre et godt kjøp, men støtter også saken ved at de fleste objektene ble solgt over prisestimat. Trolig kommer vi i 2016 til å fortsetter å støtte oppkjøpsordningen slik at norsk laks ikke blir fisket opp på oppvekstområdene rundt Færøyene, sier Flekke.

Må åpne øynene

Siden 1991 er anslagsvis 10 millioner laks, hvorav 60 prosent norske, spart fra å gå i garn ved denne øygruppen.

– Videre fortsetter nok samarbeidet med Norske Lakseelver, der vi trenger en fagmann knyttet opp mot et så betent og komplisert område som oppdrettsnæringen. Å få oppdrett inn i lukka systemer må være en prioritet fremover. Hvert år bidrar vi også til gytegrusprosjekter i regi av Norges jeger- og fiskerforbund, sier lederen.

– De produktene som tilbys på Villaksauksjonen viser at Norge er i verdenstoppen når det gjelder laksefisketurisme. Dette må reiselivet og Innovasjon Norge få øynene opp for, sier Torfinn Evensen, generalsekretær i Norske Lakseelver.

Nytt og spennende

Også fra forskerhold følges villaksauksjonen. Stian Stensland ved Norges miljø –og biovitenskapelige universitet har forsket på villaksforvaltning, sportsfiskere og grunneiere i en årrekke.

– Denne formen for privat samarbeid med veldedighetsauksjoner representerer noe nytt og spennende i naturforvaltningen her i Norge. I andre land som USA og Storbritannia har de mye lengre tradisjon for dette, sier Stensland.