Tirsdag besluttet styret i Finnmark Dagblad å legge ned trykkeriet, får Altaposten bekreftet fra ansvarlig redaktør og direktør Arne Reginiussen.

Allerede i vår ble det spekulert i at dette ville skje. Finnmark Dagblad-redaktøren gikk så sent som 8. oktober ut og varslet om at denne beslutningen kunne komme.

– Må kutte

Reginiussen opplyser til Altaposten at styret nettopp har vedtatt å legge ned eget trykkeri og i stedet kjøpe tjenester fra Polaris Trykk i Alta:

– Dette er i tråd med endringer vi ser over hele Norge. Avisbransjen digitaliseres, mens papiropplaget går ned. Verden er i en rivende teknologisk endring. Og med et synkende papiropplag har vi ikke rygg til å bære tunge kostnader innen trykk og distribusjon. I en slik sammenheng er det naturlig at man ser på samarbeid og synergier, og når Polaris Trykk kom med et tilbud om å trykke i Alta med en løsning som er så mye billigere enn hva vi klarer å levere selv, da kan vi ikke si nei.

Finnmark Dagblad-redaktør Arne Reginiussen. Foto: Pressefoto.

– Så er det selvfølgelig trist for de som blir berørt av dette, men vi har egentlig ikke noe valg.

– Alternativet er å kutte i journalistikken?

– Ja, det er dessverre det. Når man er nødt til å ta ned kostnader, så må vi ta dette noen steder fra. Vi ønsker å skjerme kjernevirksomheten vår, journalistikken, og da må kuttene tas på trykk og distribusjon.

– Du nevner distribusjon, skjer det endringer her og?

– Jeg kan ikke gå inn i detaljer, men det blir en omlegging av distribusjon også. Vi tar sikte på at Polaris overtar distribusjonen for oss i Alta, sier Reginiussen.

Kan ikke drive i minus

Da FD i begynnelsen av oktober gikk ut og varslet om at trykkeriet lå an til å legges ned skapte det voldsomme reaksjoner i Hammerfest. Både politikere, herunder ordfører Alf E. Jakobsen, næringslivsaktører og «mannen i gata» reagerte med sinne.

– Tror du dere har begynt å få forståelse for at disse grepene må tas?

– Vi har i alle fall forklart hvorfor vi ser oss nødt til å gjøre dette. Det er jo bare å se på regnskapstallene våre – alle skjønner at man ikke kan drive med høyere utgifter enn inntekter. Da har man etter hvert ikke lønnsevne lenger. Så dette er eneste vei å gå, som vi ser det.

– Mange av de jeg snakker med skjønner dette, at det viktigste er innholdet – ikke hvor man trykker avisa. Og når det gjelder en journalistiske dekningen er Hammerfest vår viktigste kommune, det er kjerneområdet vårt. Vi vil satse hardere og levere et enda bedre produkt i Hammerfest i tiden framover.

– Varsler du med dette en redaksjonell oppbygging i Hammerfest?

– Jeg kan ikke si noe konkret. Men redaksjonelt skal vi satse på Hammerfest, vi vil gjøre det vi kan for å lage et enda bedre produkt her, avslutter FD-redaktøren.