Etter det Altaposten erfarer er ikke jokeren som sikret rød-gult-grønt flertall, uavhengige Ellinor Nilsen, foreløpig ikke en del av «Betania-erklæringen», den politiske plattformen som Ap, SV, KrF og MDG skal styre etter i fire år. Overfor Altaposten påpekes det at de politiske sakene i avtalen er tilpasset Nilsens sterke helse- og sosialpolitiske engasjement. På dette området, og i skolesaken (se egen sak) har også KrF fått betydelig gjennomslag.

FIKK GJENNOMSLAG: Jokeren Ellinor Nilsen har fått tilpasset «Betania-erklæringen» til sine hjertesaker. Det skal satses sterkt blant annet på bygging av boliger til rus og psykiatri. Her er Nilsen sammen med KrFs Knut Klevstad. Foto: Jarle Mjøen

– Vi er sterk i troen på at vi har flertall i kommunestyret for alt i «Betania-erklæringen» og at den vil danne grunnlaget for den retning Alta kommune skal gå i de neste fire år, sier  ordfører Monica Nielsen (Ap) og varaordfører Anita Håkegård (SV).

I likhet med de siste regjeringserklæringene har også den rød-gule-grønne blokken valgt å gi erklæringen navn etter der de har sittet og forhandlet, nemlig på institusjonen Betania.

For de svakeste

Leder i Alta SV, Tommy Berg, bekrefter at SV gjerne skulle sett at partiet hadde fått inn flere saker som partiet har vært tydelig på i valgkampen.

– Likevel er vi strålende fornøyd med «Betania-erklæringen». Den har veldig mye SV-politikk, og dersom vi klarer å gjennomføre dette de neste fire år kan SV gå med hevet hode inn i valgkampen i 2019, konstaterer Berg.

– Hva er SV mest fornøyd med?

– Enigheten om at vi skal prioritere de som sitter  nederst ved bordet. Dette er en erklæring med en klar sosialpolitisk profil hvor ambisjonene er store for helse og omsorg. I tillegg at vi har fått fullt gjennomslag for vår boligpolitikk med stor andel kommunale tomter.

– Hva skulle du ønske hadde stått her?

– At vi skulle ta i bruk muligheten for å hente inn 10 millioner kroner ved å øke skattesatsen for verker og bruk, noe som ville gitt oss enda bedre mulighet til å bedre forholdene for de svakeste og satse i skolen. I tillegg hadde jeg ønsket klare formuleringer om sykehussatsing i Alta, ikke minst at Alta kommune skal medvirke til en konsekvensutredning av strukturen før det investeres i et nytt sykehus i Hammerfest med 90 sykehussenger til over to milliarder kroner.

Skyver foran seg

Ordfører Monica Nielsen trøster SV og Tommy Berg med at Ap skal gjøre alt som er mulig for at budskapet til Alta Ap om å bruke alle midler for å utsette, og senere stoppe, investeringsbeslutningen om nytt sykehus i Hammerfest.

– Vi har lovet velgerne å kjempe mot en sykehusstruktur med milliardinvestering til et nytt sykehus som har pasienter fra Alta som grunnlag. Det blir en viktig oppgave, men jeg håper på forståelse for at vi første dag på jobb som ordfører og varaordfører ikke har alt klart for oss hvordan vi skal få gjennomslag, sier ordfører Monica Nielsen.

Det er allerede avtalt et møte med fraksjonsleder Torgeir Michalsen i helsekomiteen, mannen som også er helsepolitisk talsmann for Ap.

– Jeg oppfatter ikke at det er uenighet i samarbeidsblokken, men mer at vi ikke er klar på strategien, sier ordføreren og får støtte hos varaordføreren.

– SV er krystallklar på at det haster, og at vi må gjøre noe nå og før den varslede nasjonale sykehusplanen kommer. Vi har det travelt, klargjør Anita Håkegård Pedersen.

Når det gjelder spørsmålet om økt eiendomsskatt har Ap avvist dette i valgkampen, og vil stå hardt på dette.

– Skulle en gjennomgang av kommuneøkonomien vise at behovet for økt eiendomsskatt er prekært, aktualiserer det spørmsålet og noe vi eventuelt senere må ta stilling til. I dag er ikke økt eiendomsskatt aktuelt, slår ordfører Nielsen fast.

Økonomi

Det er bare dager til rådmann Bjørn-Atle Hansen legger fram sitt budsjett for 2016. Det er ikke hyggelig lesing, og uten å foregripe begivenhetene vil det bli tøft for de rød-gule-grønne og få balanse uten tøffe kutt. I «Betania»-erklæringen kommer de første signalene om kutt. Partiene sier de vil redusere de planlagte investeringene i gjeldene økonomiplan, men ikke hvor og i hvilken grad. I stedet satser partiene på at en grundig gjennomgang av alle tjenesteområdene vil gi redusere kostnader.

MDG-seier

I tillegg til en klar sosialpolitisk profil har MDG fått satt et grønt fingeravtrykk på samarbeidsavtalen. Den generelle målsettingen styrkes med konkrete tiltak:

  • Partiene er enige om å starte arbeidet med en kommunedelplan for energi og miljø, herunder etablere et kommunalt klimaregnskap

  • Legge til rette for el- og ladbare hybridbiler

  • Fortsette arbeidet med gang- og sykkelveiprosjektet for å nå målene i «prosjekt sykkelbyen Alta», og derved redusere bruk av bil. Stimulere til økt bruk av sykkel og elsykkel.

  • Vi vil sikre at det innføres kildesortering på kommunale bygg

  • Nye ordinære oppdrettsanlegg skal være i lukkede anlegg