I november i fjor ble en mann i 20-årene bosatt i en større by et annet sted i landet pågrepet etter en episode på Nordlysbaren. Etter å ha vært så «frekk og ubehøvlet i beruset tilstand» ble han instruert om å forlate stedet. Like etter kom han tilbake og truet en eller flere bartendere.

Politiet ble kontaktet, og mannen pågrepet.

Amper og beruset

I en dom i Alta tingrett skriver retten at tiltalte fremsto som sint og i dårlig humør:

– Han hadde drukket alkohol og var beruset. Han kom i prat med flere personer han ikke kjente fra før. På et tidspunkt ble tiltalte i dårlig humør og kalte (en mann) for «skjeggape». Tiltalte ble videre nektet servering i baren.

Tre politibetjenter kom til stedet etter å ha blitt tilkalt fra betjeningen i Nordlysbaren.

– De traff på tiltalte, som fremsto som amper og beruset, heter det i dommen.

Betjentene besluttet å ta mannen med seg, men da han motsatte seg pågripelse ble han påsatt håndjern. I dommen fremgår det at mannen nærmest måtte bæres inn i politibilen.

Trusler

Også etter ankomst til kjelleren på lensmannskontoret for insettelse på glattcella ble det bråk.

– Tiltalte fortsatte å gjøre motstand. Han ble lagt i gulvet på cella og holdt nede av to politibetjenter. Tiltalte sa da til den ene betjenten at han skulle ta ham. Han sa han skulle stikke ham med kniv, gjengir retten.

Tiltalte sparket også den samme betjenten i leggen med såpass kraft at betjenten fikk et blåmerke.

Overfor tingretten erkjente mannen å ha vært ufin mot betjeningen og minst en av gjestene på Nordlysbaren. Trusselen og sparket husket han ikke noe av, etter egen forklaring.

– Han har imidlertid forklart at han er sikker på at han opptrådte ufint mot dem, heter det i dommen.

Samfunnsstraff

I straffutmålingen konstaterer retten at voldsutøvelsen mot politibetjenten ikke kan karakteriseres som grov, og skriver samtidig at det foreligger forhold knyttet til mannens helsesituasjon som tilsier at man kan fravike fra hovdregelen om ubetinget fengsel.

– Retten har kommet til at tiltalte skal idømmes samfunnsstraff, heter det i dommen, og straffens lengde settes til 45 timer samfunsstraff.