Alta kommune har 29 barnehager, 15 private og 14 kommunale. I barnehagene jobber det flere hundre kvinner, men kun 24 menn. En av dem er Lasse Elverhøi i Breverud barnehage i Bossekop.

– Barnehage er et sterkt undervurdert manneyrke. Det er så utrolig gøy å være på jobb. Når jeg hører hva kompisene mine som jobber på kontor har gjort i løpet av dagen kan jeg skilte med at jeg har vært på tur i skogen, grillet pølser, lekt med biler og togbane og hatt det kjempegøy, sier 33-åringen fra Lørenskog oppglødd.

– Drittkjedelig å være snekker

Elverhøi er utdannet snekker, men han hadde ikke stått lenge med hammeren i hånda før han fant ut at det ikke var noe for han.

– Jeg syntes rett og slett det var drittkjedelig og da noen mente at jeg ville passet i barnehage prøvde jeg det ut. Og jeg falt pladask. Lek og moro kombinert med læring og seriøse ting, gjør at jeg stortrives, sier Elverhøi som nå er fagutdannet innen barnehageyrket.

– Ungene gir så mye av seg selv. De er blide og fornøyde og du får massevis med glede i løpet av en dag, føyer kollega Per Hugo Svea til.

LANGT OVER SNITTET: Styrer i Breverud barnehage, Lill Andersen, er kjempefornøyd med å ha Per Hugo Svea (t.h)og to andre menn i faste stillinger i barnehagen. Foto: Hanne Larsen

Breverud barnehage har ti kvinner og tre menn i faste stillinger, noe som gjør at de ligger langt over landsgjennomsnittet på rundt ti prosent menn. Styrer Lill Andersen er ikke i tvil om at et etablert mannemiljø øker rekrutteringen.

– Jeg tror det er lettere å få andre til å søke når det allerede er menn i barnehagen. Vi har i tillegg til våre faste ansatte også flere mannlige vikarer, sier Andersen.

– Tror du at flere menn ville økt statusen til yrket?

– Ja, helt klart.

Mye mer raseleker

Anne Lise Røde jobber også i Breverud. Hun stortrives med å ha mannlige kolleger.

– For det første er det utrolig bra for ungene. Mannfolkene har mye mer raseleker og de er flinkere til å spille fotball og drive med fysiske aktiviteter. I tillegg tror jeg det er bra å ha menn inne i en gjeng med kaklehøns, sier hun leende.

– Du mener det er bra for arbeidsmiljøet?

– Ja, absolutt, sier Røde mens hun legger siste hånd på verket til dagens lunsj: ostesmørbrød.

PROSJEKT-GUTTER: 14-åringene Rasmus Eriksen Dilkestad og Erlend Uglebakken har fått jobb som lekeressurser i Saga barnehage. Målet er å lokke flere menn til yrket. Foto: Hanne Larsen

– Høyere, høyere, roper smårollingene Thea, Maiken og Niklas i uteområdet til Saga barnehage.

Det de ber om er at 14-åringene Rasmus Eriksen Dilkestad og Erlend Uglebakken skal gi enda mer fart på humpedissa, slik at de spretter himmelhøyt. Tenåringsguttene fra Sandfallet ungdomsskole gjør leende som de blir befalt.

– Det er artig å være her å leke med ungene og i tillegg får vi betalt, sier de til Altaposten.

Kan være attraktivt

Det er ikke hverdagskost å få unge gutter på besøk, som er ansatt kun for å leke med ungene. Så er også prosjektet  Rasmus og Erlend deltar på helt nytt i Alta.

– Formålet er å vise gutter at barnehageyrket kan være attraktivt. Som et ledd i å rekruttere flere gutter inn i yrket, har Alta kommune søkt Fylkesmannen i Finnmark om penger til dette likestillingsprosjektet, sier ressurspedagog i Alta kommune og ansvarlig for prosjektet i Alta, Nina Leohnardsen.

Rift om jobbene

Prosjektet går over ti uker og i tillegg til Erlend og Rasmus deltar det fire andre gutter fra samme klasse. De har fått plass i Oterfaret barnehage. Når guttene drar på jobb, står det mange gutter i skolegården som skulle vært i deres sted.

– Vi fikk inn 18 søknader, noe som var over all forventning.  At dette er en skikkelig jobb der de får betalt, har nok vært en ekstra årsak til søknadsrushet, tror Leohnardsen, som påpeker at egnethet likevel talte mest da guttene ble plukket ut.

– Det måtte leveres inn ordentlige jobbsøknader, der begrunnelsen for å ønske å jobbe ble vektlagt. Vandelsattest var også påkrevd.

Ett kjønn bestemmer

Styrer i Saga barnehage, Inger Helen Brandser, håper gutteprosjektet kan bidra til å få fart i rekrutteringen av menn.

– I barnehager med bare kvinner er det ett kjønn som bestemmer hva som er riktig, viktig og kulturelt akseptert. I et likestillingsperspektiv blir dette helt galt. Barn trenger også menn som rollemodeller i oppveksten, sier Brandser.

ENSOM HANE: Bård Gormson Sørhus er eneste mannlige ansatte i Saga barnehage. Foto: Hanne Larsen

I Saga barnehage er det kun èn fast mannlig ansatt.

– Det er et poeng at når man har fått èn mann, bør man fortest mulig få en til, slik at man ikke mister den man har, medgir Bård Gormson Sørhus, mens han påser at niendeklassingene Rasmus og Erlend har nok klær på seg, slik at det å være ute blir en glede og ikke en sur plikt.

Sørhus er egentlig utdannet musikklærer.

– Jeg har spilt utrolig mye gitar siden jeg begynte her i august. Jeg tror ikke noen av kvinnfolkene som jobber her spiller særlig mye gitar, for ungene virket helt utsultet, ler han.

Ikke for pengene

Sørhus er glad for at det settes i gang rekrutteringsprosjekter i barnehagene.

– Det er utrolig givende å jobbe i et omsorgsyrke og jeg tror mange flere menn kunne hatt glede av å se denne siden av livet, sier Sørhus, som er glad for at det gamle begrepet «barnehagetante» er gått ut på dato.

– En slik betegnelse på yrket gjør det ikke mer attraktivt for menn.

– Hvordan er det med lønna?

– Når man ser på hvor det jobber flest menn, så er det vel klart at lønna i barnehagen ikke er den høyeste, men så gjør man ikke dette for pengene heller, mener Sørhus.

– BURDE TJENT MER: Nina Sørensen er barnehagefaglig ansvarlig i Alta kommune. Hun mener lønna til barnehageansatte ikke harmonerer med den viktige jobben.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at en nyutdannet førskolelærer tjener i underkant av 400.000 i året. Lasse Elverøi og Per Hugo Svea i Breverud barnehage mener det er en myte at barnehageansatte har så mye dårligere betalt enn mange andre.

– Når du har utdannelse er ikke lønna så verst, mener de.

– Hadde det vært opp til meg burde ansatte i helse -og omsorgsyrker tjent mye mer enn i dag. Etter mitt syn gjør de en av de viktigste jobbene i samfunnet, sier Nina Sørensen som er barnehagefaglig ansvarlig i Alta kommune. Hun viser til at i barnehagene har man tre grupper: assistenter, fagarbeidere og pedagoger.

– Ser vi disse gruppene opp mot andre med tilsvarende erfaring og utdannelse ser vi at de ikke er lønnsvinnere, fastslår Sørensen.

Meningsfylt hverdag

Hun håper likevel flere menn får øynene opp for alle de positive sidene ved barnehageyrket.

– Det er et utrolig variert yrke hvor ingen dager er like. I tillegg får du jobbe opp mot dine interesser, det være seg turer i skog og mark, musikk eller annet. Har du humor får du rikelig anledning til å le sammen med barna og de andre voksne. Du får tilbakemeldinger på jobben du gjør flere ganger i løpet av dagen og du har fri hver helg. Og ikke minst gjør du noe svært meningsfylt hver dag, sier Sørensen.

Pappaperm hjulpet

Hun konstaterer at til tross for fortsatt stor kjønnsubalanse, så er det mer akseptert for menn å jobbe i barnehage i dag enn for tjue år siden.  På spørsmål om hun tror likestilligen i samfunnet generelt og pappapermisjon spesielt har hjulpet på, svarer hun:

– Ja, jeg tror lengre pappapermisjonen kan gi menn muligheten til å kjenne på at det å jobbe med barn er både flott og givende.

–  Det at menn deltar mye mer i omsorg av barn på hjemmebane nå enn før, hjelper nok på rekrutteringen til barnehageyrket, sier styrer  Andersen i Breverud barnehage.

MENINGSFULL JOBB: Lasse Elverhøi i Breverud barnehage er takknemlig for at han har en givende jobb. Kevin, Edvinas og Art er kjempefornøyd med å ha noen store gutter å rase med. Foto: Hanne Larsen

14-åringene Rasmus og Erlend sier til Altaposten at de synes det å jobbe i barnehagen er en viktig jobb og at  de absolutt ikke ser på dette som et yrke kun for damer.

– Nei, det er ikke bare en damejobb. Det er like bra for menn å jobbe her, sier tenåringene.

Lasse Elverhøi kunne ikke vært mer enig.

– Selv om ungene gir deg utfordringer, gir de deg også så mye inspirasjon og glede. Jeg har en fantastisk hverdag, stråler 33-åringen fra sandkassa i Breverud.