Reinpolitiet har i den siste tiden patruljert områdene som Fylkesmannen har stengt for allmennheten. Forholdet mellom fastboende og reindriftssamer i kommunen er normalt godt, men etter stengningen av barmarksløyper for alle andre enn reindriftsutøvere, er temperaturen på kokepunktet. Ordkrigen i sosiale medier har tatt helt av.

Lensmannen i Kautokeino har hendene fulle av anmeldelser som skal etterforskes.

– Jeg er bekymret over at det kan utvikle seg i en ikke ønsket retning, medgir Klemet Klemetsen.

Han sier lensmannskontoret har mottatt flere anmeldelser om trusler i denne sammenhengen, som vil bli etterforsket på vanlig måte. Her er også en sentral politiker en del av sakskomplekset.

Påstander om tyvslakting

Fylkesmannens stengning av utmarka i tre områder i Kautokeino mens reinen er i brunst, er i ferd med å skape mer steile fronter mellom folk enn tidligere.

Anmeldelse og påstander om tyvslakting, gjorde at reinpolitiet sist helg patruljerte områder vest for Mierojavri, hvor Fylkesmannen har stengt et større område.

– Det stemmer at vi kjørte patrulje i dette området lørdag og søndag, sier fungerende sjef for reinpolitiet, Inger Anita Øvregård.

Ingen straffbare forhold

Hun sier at verken patruljeringen eller deltakelse i reinskilling i et annet område, har resultert i opprettelse av sak.

– Jeg har skjønt at det har vært sterk motstand lokalt mot at Fylkesmannen har stengt løyper av hensyn til reindrifta. Reindriftsinteresser har spilt inn til oss at det har vært problemer med tyvslakting i det samme området, sier Øvergård.

– Er dette anmeldt som tyvslakting?

– Ja, det kan jeg bekrefte og det er bakgrunnen for at vi har lagt ned litt ekstra politiinnsats akkurat i dette området, men som de aller fleste sikkert skjønner, er ikke vi på jobb døgnet rundt. Vi har ikke en 24/7-turnus, sier reinpolitisjefen.