I et politisk spill kom klimaks bare to timer før han trodde han skulle innsettes som ordfører for Alta de neste fire år.

– Det hele virket nøye regissert. Beskjeden fra Ellinor om at hun ikke ville stemme med oss kom så tett inn på konstitueringen at det ikke var rom for å få ho til å skifte mening. Ap-representantene stilte seg rundt ho og trakk ho inn i internt møte i formannskapet. Det var et sjokk, skuffelse og en sterk følelse av tillitsbrudd. Åpenhet var det i alle fall ikke, slår Berg fast.

– Ikke lønn

Han har ingen tro på at økte politikerlønninger var årsaken til bruddet, men vil ikke utdype og spekulere i hva han tror var den egentlige grunnen til at flertallet glapp.

– Ap har sagt hele tiden at flertallet måtte være bredt. Nå tar de styringen på spinkelt grunnlag. Det viser at posisjonene er viktigst, mener Berg.

Varaordføreren vil ikke gå inn på spillet som har foregått siden valgnatta, men konsentrer seg nå om realitetene.

– Jeg har et ansvar for velgerne, og skal selvsagt følge opp ansvaret også i opposisjon. I dag ser jeg ikke for meg at jeg vil toppe Frp-lista i Alta under valget i 2019, påpeker Berg.

Det er en realitetsorientering som betyr å gå tilbake til jobb i Statens vegvesen. I går kveld leverte han søknad på utlysningen av stillingen som leder av trafikkstasjonene i Finnmark.

I løpet av høsten vil det komme ommøblering i regjeringen. Altaposten har flere kilder på at Ronny Berg har et godt navn sentralt i Frp, og at han er en kandidat som vurderes inn mot politisk rådgiver eller statssekretær.

– Jeg vet ikke noe om det blir endring i regjeringen, men jeg vil bli overrasket om det ikke blir. Det er normalt at det skjer på høsten etter to års virke. Skulle jeg bli spurt, er det ikke gitt at jeg takker ja. Det er en vurdering som familien må ha et ord med i laget på, og noe som også må vurderes opp mot sivil jobb. Inntil en forespørsel eventuelt kommer bruker jeg ikke tid på det, sier Berg.