Situasjonen i kommunestyret mandag formiddag har vakt nasjonal interesse.

Forsker Tord Willumsen ved UiT har forsket på lokalvalg i en årrekke. Han forteller til Altaposten at det er en høyst ekstraordinær situasjon som er oppstått i Alta.

– Her har vi altså et erfarent kommunestyremedlem, som bare timer før konstitueringen skal finne sted opplyser at hun går ut av partiet, og stiller seg som uavhengig representant. Og på den måten vipper hele flertallet, slik at partiet hennes mister ordførersetet. At det skjer så tett opp til møtestart et oppsiktsvekkende. Det som skjer etterpå er enda mer oppsiktsvekkende, sier Willumsen, før han fortsetter:

– Jeg har aldri sett at et så stort antall kommunestyremedlemmer reiser seg og går fra et kommunestyremøte. Da eskalerte hele situasjonen opp til et ukjent nivå.

Han utelukker ikke at noe lignende kan ha skjedd før, all den tid det finner sted over 400 konstitueringer hvert fjerde år.

– Om det er en helt unik situasjon, det vet jeg ikke. Men det er i alle fall ekstraordinært og meget uvanlig.

Selv om Willumsen understreker at han ikke er jurist, så synes han det er spesielt å hevde at man kan unntas møteplikt ved å droppe et kommunestyremøte like før møtestart:

– Jeg er veldig spent på å høre hva som til slutt blir sagt rundt om dette er lovlig eller ikke. For det å ikke møte opp til et kommunestyremøte uten lovlig fravær, det er også ulovlig. Dette er en av de få situasjoner hvor du pålegges å delta selv om du ikke vil. Og du har plikt til å delta på møtet, med mindre du har gyldig grunn.

Rokker ved tilliten

– Hvilke konsekvenser vil dette politiske dramaet få for Alta-politikken de neste fire år?

– Den store usikkerheten er at vi ikke har to klare, solide blokker som står mot hverandre. Videre vet ingen hvordan utbryteren fra Frp vil stemme, kan de på venstresiden stole på Nilsen, eller vil hun stemme med sine gamle venner etter at konstitueringen har funnet sted? Alta har fått et kommunestyre med en avhopper på vippen, en som har stått med Frp helt til det siste, for så å tydeligvis havne på kant med partiet sitt. Samlet tyder dette på at Alta kan vente seg fire kaotiske år, der ett organ kan fatte et vedtak den ene dagen, for så å se at det hele snur i neste møte. Det blir forferdelig vanskelig for administrasjonen å navigere i et slikt farvann.

– Videre er en konsekvens at dette rokker ved tilliten til de folkevalgte. Saken knyttes videre opp til saken om politikerlønninger, som i utgangspunktet var en sak som ikke var egnet til å bygge opp tilliten til politikerne. Og kombinert med opptrinnet der halvparten av kommunestyret forlater salen, så får dette maksimal oppmerksomhet. Det blir selvforsterkende.

Hvordan går det an?

Når det gjelder protesten, der kommunestyret plutselig ble halvert etter at den borgerlige blokken stormet ut, har Willumsen følgende å si:

– Problemet med denne atferden er at den innebærer en forakt for systemet. Det er det som gjør saken så alvorlig. Og det er høyst usikkert om man har noe å vinne på å gjøre dette.

– Men til tross for dette synes jeg et av de største spørsmålene er hvordan i all verden Frp så til de grader kunne miste kontrollen over egne rekker. Hva gjør at en erfaren representant, valgt inn for Frp, som har vært forholdsvis profilert uten videre kan gjøre dette. Hva har egentlig foregått på bakrommet hos Frp?