– Det skjer mye spennende i Alta og Finnmark, så jeg tror dette er en fremtidsrettet satsing, sier Atle Mortensen, den første og foreløpig eneste ansatte ved kontoret i Kunnskapsparken.

Åpner med seminar

Det norske matforskningsinstitutt driver næringsrettet forskning og utvikling innen både akvakultur, fiskeri og mat, men det er havbruket som trekker selskapet nordover. Mandag 26. oktober inviterer administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen til høytidelig åpning med celebre gjester, et signal om at de ser på dette som et viktig steg

– Nofima tar en sterkere posisjon i nord og derfor etablerer vi oss med kontor i Alta, er bekjeden fra toppledelsen. De skal også ha et miniseminar for både næringsliv, politikere og andre denne mandagen.

Lang erfaring

Mortensen har 30 års erfaring fra bransjen og har bodd i Alta i mange år, selv om han også har bakgrunn som forskningssjef i Fiskeriforskning og har vært involvert fra gründertida i oppdrett. Mange vi sikkert huske han som etablerer av Norsalar sammen med Bernt Suhr for mange år siden.

Med plass i Kunnskapsparken kommer han også tett innpå de store oppdrettsselskapene.

– Her er et veldig spennende miljø, påpeker Mortensen, som er vant til å få spørsmålet om Nofima er for tett på aktørene. Som bukken og havresekken.

– Vi er opptatt av kunnskapsbasert forskning, men jeg kan være enig i at det ofte er emosjoner som styrer debattene om næringa. Dessverre er det slik at mange har en forutinntatt holdning til denne formen for matproduksjon, og da kan selv en merde oppfattes som noe negativt, påpeker Mortensen om den pedagogiske utfordringen de står overfor.

Morgan Lillegård i Nofima er veldig glad for at Mortensen blir selskapets mann i Alta.

– Her har vi virkelig fått en kapasitet på plass, men lang erfaring. Vi begynner med en stilling, så får vi se hva framtiden bringer, sier kommunikasjonssjefen.

  • Nofima eies av staten ved Nærings- og fiskeridepartementet (56,8 %), Stiftelsen for landbrukets næringsmiddelforskning (33,2%) og Akvainvest Møre og Romsdal (10,0%).

  • Består av de tidligere forskningsinstituttene Akvaforsk, Fiskeriforskning, Matforsk og Norconserv.

  • Instituttet har sitt hovedkontor i Tromsø, mens forskningsvirksomheten foregår på fem ulike steder: Ås, Stavanger, Bergen, Sunndalsøra og Tromsø. Nå kommer Alta i tillegg.

  • Konsernet har 380 ansatte og en omsetning på omlag en halv milliard.