Høyre har fått løfte om bruk av Jansnes til transittmottak.

– Alta Høyre har diskutert flyktningsaken og mener at vi må stille opp for mennesker i nød. Vi er positive til å etablere et transittmottak i Alta kommune for å avhjelpe situasjonen i Sør-Varanger kommune, der mottaket er ferd med å sprenges, sier påtroppende hovedutvalgsleder for helse og sosial i Alta, Oddveig Hammari.

Klar holdning

Høyre følger nå på med positiv respons på ropet om hjelp fra Sør-Varanger.

– Høyre i Alta har hatt en helt klar holdning til at Alta kommune skal bidra. Vi snakker om mennesker i nød, og mener at vi ikke kan sitte rolig i Alta å se på at mennesker i en slik situasjon ikke får hjelp, sier Hammeri.

Med det følger Høyre opp initiativet fra samarbeidspartner Venstre, men også Ap og SV har vært helt klar på at Alta kommune må stille opp for flyktningene som nå strømmer over grensen fra Russland, i alle hovedsak flyktninger fra Syria.

Fikk ja til Jansnes

Det mest oppsiktsvekkende med Høyres utspill er at de har gjort mer enn å bare uttrykke støtte. Alta Høyre var tirsdag kveld i kontakt med direktør og styreleder i Finnmarkssykehuset, Ulf Syversen, og fikk klarert ut at Jansnes eventuelt kan brukes som et midlertidig transittmottak.

– Ja, Finnmarkssykehuset er velvillige og stiller Jansnes til disposisjon for et transittmottak dersom det blir aktuelt, understreker Hammari.

– Men samarbeidspartner Frp er ikke særlig positivt stemt til et transittmottak?

– Det er en kjent uenighet, og slik blir det ofte når flere parti skal samarbeide. I denne saken vil Ap, etter det jeg forstår, ta saken opp i kommunestyret på mandag. Her vil det være flertall for å få administrasjonen til å utrede muligheten for å opprette et transittmottak i kommunen, klargjør Hammari.

Ikke absolutt

Påtroppende ordfører for Frp i Alta, Ronny Berg, bekrefter at partiet er skeptisk til å slå ut armene å etablere et transittmottak uten forutgående grundige vurderinger.

– Men vi er ikke i mot å få dette vurdert. Viser det seg at et slikt mottak ikke medfører negative konsekvenser for våre innbyggere og tjenestetilbud, vil vi sette oss ned å diskutere en realisering. Da er jeg sikker på at vi kommer til et kompromiss med våre samarbeidspartnere på blå-grønn side, sier Berg.