– Demokrati koster. Vi har strupet politikerlønnen i fire år. Med fem partier i samarbeid må det mer frikjøp til. Samarbeidet krevet posisjoner til alle. Det er vi ærlige på, sier påtroppende ordfører Ronny Berg. Han bekrefter at utgiftene øker, men vil ikke gå god for tallet på tre millioner kroner.

– Jeg har hørt to millioner kroner, men helt nøyaktig tall vil vi få fra administrasjonen etter at kommunestyret formelt har satt inn et nytt blågrønt styre.

Må kutte

Hos kommunens ansatte, som er blitt kjent med at det blir millionøkning på polikergodtgjøringer, har det utløst sterke reaksjoner. I forbindelse med den pågående kutteprosessen er ansatte blitt gjort oppmerksom på at det må strammes inn ytterligere tre millioner kroner årlig. Det for å finansiere det nye blågrønne styret som om kort tid inntar rådhuset.

– Fra Fagforbundets side er det bare en ting å si; dette er uanstendig av de blågrønne politikerne og et klart løftebrudd overfor velgerne. Politikk handler om å være samfunnets tjenere. Her synes hovedmålet å være å skaffe seg selv personlige fordeler, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Alta, Grete Thomassen.

Hun frykter at hele det politiske systemet kommer i miskreditt hos vanlige Alta-folk når de ser hva som foregår.

– Etter mange år med ostehøvelen klare ikke organisasjonen mer. Nå må et minimum være at politikerne før de bevilger seg selv goder, forteller hvilke kutt det vil medføre. Legg ned en skole, kutt i sykehjemsplasser eller si opp lærere. Vær ærlig og fortell at det gjøres for å dekke opp for økt politikerlønn.

I lønnseliten

Flere av politikerne fra det påtroppende blågrønne regimet Altaposten har vært i kontakt, stiller seg tvilende til at økningen i politikerlønn blir på tre millioner kroner årlig. Rådmann Bjørn-Atle Hansen avviser å kommenterer saken på nåværende tidspunkt. Han og resten av administrasjonen avventer nå kommunestyrets behandling mandag.

Tallet på tre millioner kroner, som Altaposten fått fra ansatte i Alta kommune,  er basert på en foreløpig beregningen av frikjøp, oppjustering av lønnsnivå og og et nyopprettet hovedutvalg. Den blågrønn planen vil minimum koste 2,7 millioner kroner, men våre kilder sier at det er sannsynlig at kostnadene ender på tre millioner kroner. I dette tallet ligger også kostnadene med å øke antall hovedutvalg fra tre til fire. Det betyr frikjøp av en ekstra hovedutvalgsleder.

I tillegg skal Bengt Rune Strifeldt, etter det vi forstår, frikjøpes som «samordningsminister».  I  tillegg kommer Jan Martin Rishaug inn i 100 prosent frikjøp som hovedutvalgsleder og ny «finansminister». Det ekstra frikjøpet er etter det Altaposten erfarer stipulert til to 60 prosentsstillinger. Det er også lagt opp til endringer i frikjøp for gruppelederne. Det vil komme både posisjon og opposisjon til gode, men i varierende grad.

– Tror det ikke

I Alta Ap møter man Altapostens opplysninger med en lang stillhet, før partileder Bernt Berg sier følgende:

– Jeg nekter rett og slett å tro at dette stemmer. Dette kan ikke medføre riktighet; det er umoralsk av politikere å starte sitt virke med å bruke millionbeløp på seg selv når kommunen står i en svært utfordrende økonomisk situasjon. Å gjøre noe sånt vil være jevngodt med å innrømme at det kun er en ting som teller, å kare til seg personlige fordeler og posisjoner. Men som sagt har jeg så stor tillit til mine politiske motstandere at jeg ikke tror at de vil gjennomføre dette,

– Men blokken deres vil jo også øke antall hovedutvalg og frikjøp?

– Ja, men forskjellen er at økning i antall frikjøpte politikere ville blitt kompensert i lavere frikjøpsprosent. Bakgrunnen var at vi ikke vil bruke mer på politikere med de økonomiske utfordringene vi står overfor. Vårt opplegg ville blitt tilnærmet økonomisk nøytralt.

– Nødvendig for å følge med

Jan Martin Rishaug blir å finne på rådhuset. Det gir han 875.000 kroner i årslønn. Foto: Jarle Mjøen

Senterpartiets Jan Martin Rishaug blir «finansminister» og leder av økonomiutvalget. Han vil bli å finne på fulltid på Alta rådhus som leder av hovedutvalget for kultur, idrett og næring, gruppeleder og ikke minst for å kunne skjøtte jobben som «finansminister».

– Min jobb blir i stor grad å sørge for at politikerne prioriterer bruk av pengene på det mest nødvendige, og finne de rette steder å kutte utgifter. Alta kommune skal de neste fire år ha en svært nøktern drift, og investeringsnivået som etter min oppfatning har vært råflott over flere perioder, må ned, sier Rishaug.

– Er tre millioner i økt politikerlønn det mest nødvendige?

– Politikerne må kunne følge med og skaffe seg en oversikt over pengebruken. Skal vi kunne foreta riktige prioriteringer må vi gi politikerne ressurser slik at de kan ivareta rollen.

Usikre tall

«Finansministeren» er kritisk til Altapostens tall om en økning på tre millioner kroner, og mener at en økning på to millioner er mer i samsvar med hva som ventelig blir realitetene.

– Men vi vet ikke. Dette skal vi få oversikt over straks vi har tatt over, og vi skal finne dekning uten at det skal framme barn, unge, eldre og næringsutvkling, er lovnaden fra Rishaug.