Selv om holdningen og uttalelser i flyktningsaken til Frp og påtroppende ordfører Ronny Berg vrenger hjertet til påtroppende varaordfører Trine Noodt, får det ingen konsekvenser for konstitueringen mandag.

– Venstre og Frp er kjent med hverandres synspunkter i flyktningpolitikken, sier Noodt og legger til:

– Her vil det være flere partier i kommunestyret som må ta stilling til en eventuell forespørsel om transittmottak.

Ber om hjelp

Sør-Varanger kommune og ordfører Cecilie Hansen (Sp) har gått ut med en bønn til kommunene i Finnmark om å hjelpe. Fjellhallen transittmottak er i ferd med å bli sprengt av den enorme pågangen av flyktninger som kommer over grensen mellom Norge og Russland ved Storskog. De fleste har flyktet fra krigen i Syria.

I NRK mandag framstod ikke Ronny Berg som særlig positiv til bønnen om hjelp. Ifølge NRK mener Berg det blir feil å ha et transittmottak 50-60 mil unna grensa. Kommunen har heller ikke mottatt noen formell henvendelse om å etablere transittmottak,  men mener at kommunen ikke ville tåle å ta imot flyktningene.

– Skulle vi da ta en idrettshall og stenge ute barn og unge, fordi idrettshallen er tatt i bruk som transittmottak – som i Kirkenes? spør Berg i NRK-saken.

– Må hjelpe

Påtroppende varaordfører Trine Noodt er imidlertid klar på at Alta må hjelpe, og at viser til at blant annet bygget til den psykiatriske døgnenheten på Jansnes står tom og kan brukes til et transittmottak.

– Jeg håper at både barn og voksne i Alta forstår at vi ikke kan leve uberørt av en urolig verden med store menneskemengder på flukt. OM dette betyr at vi må ta i bruk idrettsanlegg vet jeg ikke, men det viktige er at vi stiller opp for mennesker i nød, sier Noodt.

I Alta Ap har Noodt full støtte. De mener at denne saken er for viktig til å koble til den kommende konstitueringen.

– Ronnys uttalelser for stå for hans egen og Frp sin regning. Styret og kommunestyregruppa i Ap har i fellesmøte drøftet den prekære flykningsituasjonen. Alta er storebror blant kommunene i Finnmark, og skal selvsagt gjøre det vi kan for å hjelpe når Sør-Varanger ber om hjelp, sier Ole Steinar Østlyngen og Monica Nielsen.

De to Ap-politikerne sier at dersom et stort passasjerskip hadde gått på grunn og folk hadde blitt liggende i havet, hadde kommunen selvsagt stilt opp.

– Dette er det samme. Det er mennesker som deg og meg, barn, ungdom og eldre, vi snakker om. Selvsagt skal vi få den opp «av havet» og gi dem tak over hodet og annen hjelp. Det klarer Alta kommune. Alta Ap vil ta denne saken opp i kommunestyret allerede mandag med mål om at kommunen skal etablere et mottak, sier de to.

VIL HJELPE: Ap-toppene Monica Nielsen og Ole Steinar Østlyngen vil ikke blande flykninghjelp med framtidig politisk samarbeid.