Altaposten omtalte i august en arbeidsulykke der en ung gutt ansatt i Vefas klemte armen i søppelbilen. Som følge førte Arbeidstilsynet tilsyn og befaring hos Vefas IKS 9. august. Tilsynsrapporten fra Arbeidstilsynet konkluderer med at bedriften har et godt HMS-system, men trenger en oppdatering. Rapporten peker på flere punkter i de nåværende rutinene som må ordnes opp i.

– Har ikke vurdert ulykken

– Under tilsynet kom det frem at arbeidsgiver ikke har kartlagt arbeidsulykken. Arbeidsgiver har heller ikke foretatt en risikovurdering, iverksatt nødvendige tiltak eller utarbeidet plan med frist for gjennomføring av tiltak, heter det i rapporten.

Thor Johansen hos Vefas sier til Altaposten at de har kartlagt ulykken (se Johansens kommentarer nederst).

Arbeidstilsynet skriver at Vefas skal kartlegge årsaken til arbeidsulykken, og vurdere hvilke tiltak som må gjøres for å unngå at slike hendelser skjer igjen.

– Det ble diskutert noen forslag til tiltak på renovasjonsbilen for å forhindre at dette kan skje på nytt. Det var snakk om en plate eller et skjørt som forhindrer at man kan komme til der klemfaren er størst. Det ble uttrykket ønske om å se mer på det. Det foreligger brudd på bestemmelsene om kartlegging, risikovurdering, tiltak og plan, står det i rapporten.

Må vurdere nytt avvikssystem

Det kommer frem at bedriften har egne rutiner for avviksbehandling, men at disse sjelden eller aldri blir registrert. Det konkluderes derfor med at det bør vurderes et eget avvikssystem for arbeidsmiljø:

– Det ble opplyst at man har rutine for avviksbehandling, men at arbeidsmiljøavvik sjelden eller aldri ble registrert av renovatører eller sjåfører. Man registrerer avvik, men det er for eksempel dersom en dunk er ødelagt. Arbeidstilsynet ber dere derfor om å vurdere eget avvikssystem og eventuelt oppdatere det.

– Under tilsynet kom det frem at virksomheten har rutine for avvikshåndtering, men den er ikke i bruk i hele organisasjonen, og trenger muligens diskusjon rundt hva som er avvik, står det i rapporten.

Unge er ikke risikovurdert

For arbeidstakere og ansatte under 18 år kreves det en egen risikovurdering, fordi de er særlig utsatte for ulykker. Vefas IKS har ifølge rapporten ikke fulgt dette kravet og får pålegg om dette.

– Driftsleder (Thor Johansen) var ikke klar over at det skal gjøres særskilt risikovurdering for de ansatte som er under 18 år ulykker, står det.

Dersom Vefas IKS blir ilagt pålegg vil fristene bli satt til 2. november. Arbeidstilsynet ga Vefas IKS frist til 1. oktober til å kommentere påleggene og fristene.

– Vi behandler avvik

Driftsleder Thor Arnfred Johansen mener at de gjorde alt rett. Foto: Rune Berg

Driftsleder Thor Johansen ved Vefas IKS sier til Altaposten at arbeidsulykken ble registrert og rapportert inn på korrekt måte. Alle avvik som skjer skal rapporteres av renovatørene på jobb, men det er opp til hver enkelt å vurder hvor alvorlig avviket er i henhold til interne rutiner:

– Arbeidsulykken er registrert. Det har også blitt skrevet at gutten har fått opplæring i bruken av søppelbilen. Det vi ikke hadde gjort var å ha en særskilt risikovurdering for de under 18 år, forteller Johansen.

– Vi behandler avvik, men det avhenger hva det går ut på. Avvikssystemet vi har, gjelder for hele bedriften, men vi må oppdatere det eksisterende. Kommer det store avvik så tar vi dem inn. Det er de som jobber ute på bilen som vurdere hva som er stort, eller lite avvik. Denne ulykken er den største og eneste i år medførte personskader.

– Det er opp til hver enkelt sjåfør å vurdere, ut i fra interne rutiner, hva som er avvik og hva som må rapporteres.

Fikk opplæring

Johansen forteller at unggutten som ble skadet har fått samme opplæring som alle andre renovatører:

– Alle nytilsatte er en uke på opplæring sammen med en eldre og erfaren renovatør. De får opplæring i maskineri, dette med klemfare og hvilke farene som er forbundet med jobb for eksempel ute på en trafikkert vei. Tilkallingsvikarer eller andre er alltid sammen med erfarne renovatører. Vi sender aldri en fersk renovatør alene.

Nytt alderskrav

Som følge av rapporten fra Arbeidstilsynet kommer Vefas IKS ikke lengre til å ansette unge som er under 18 år. Det er mye som kan skje bakpå en lastebil, og det kreves da en særlig risikovurdering for unge.

– Vi kommer ikke til å ta inn under 18 år, i og med at det må risikokartlegges uansett hva de skal gjøre. Derfor har vi besluttet å ikke ta noen under 18 år inn på opplæring, konstaterer Johansen.

Johansen informerer at de øvrige kravene i rapporten har blitt rettet opp.