Det er Norsk institutt for bioforskning (NIBIO) som forteller at vedbrukerne bør være obs, selv om det varierer veldig på hvor stor bestandene er rundt i landet. De aller fleste er ufarlige både for hus og innbo, men noen arter kan man være oppmerksom på.

–  Ved av ulik opprinnelse, behandling og kvalitet kan ha ulike insekter i seg. Lagringsforhold, treslag og hvor i landet er viktige faktorer for hva slags insekter som kan følge med ved, opplyser insektforsker Torstein Kvamme fra NIBIO.

Frakt av ved og trevirke gjør at de også opptrer lengst i nord.

Husbukken og borebillene kan forvolde størst skade. De tre vanligste borebillene som kan gjøre stor skade er råteborebille, myk borebille og ikke minst stripet borebille. Husbukken kan også gjøre alvorlig skade på trevirke i hus, men den er ikke like vanlig.

Finnes i møbler

Borebiller er kjent som både tremakk, tremark, mått, mott, mit, mår, veggsmed, dødningeur, bankebille med mer.

Generelt er skader av borebiller vanligere i kyststrøk enn i innlandet på grunn av høyere fuktighet.

– Når borebiller er etablert i et trevirke og forholdene ligger til rette, kan de gnage i generasjon til generasjon til virket er helt ødelagt, sier Kvamme, som påpeker at Stripet borebille er verst. På landsbasis er den en mye større skadegjører enn husbukken, fordi den er mer utbredt. Den angriper både bartrevirke og løvtreslag – derfor finnes den ofte også i møbler, opplyser NIBIO