Under Finnmark Arbeiderpartis representantskapsmøte i Kirkenes var Fylkesmannen i Finnmark representert ved Bente Larsen. Hun orienterte på møtet om flyktningsituasjonen, noe som ble ledsaget av en uttalelse som anmoder om handling fra både kommuner og myndigheter.

At Sør-Varanger alene har tatt ansvar for avlastningsmottak med sprengt kapasitet, tilsier at flere tar ansvar, skriver partiet. De mener kommunen har kommet i en svært vanskelig situasjon på grunn av regjeringens mangelfulle håndtering av flyktningsituasjonen i Finnmark.

- Flyktningekrisen må møtes med solidaritet og Finnmark Arbeiderparti vil anmode regjeringen om snarest å sørge for at UDI oppretter tilstedeværelse i Kirkenes for å koordinere arbeidet med logistikk og innkvartering sammen med Politiets Utlendingsenhet. Utlendingsmyndigheten må også raskt sørge for retur av ubegrunnede asylsøkere etter 48-timers regelen, mener partileder Ingalill Olsen.

Partiet forventer at kommunene i Finnmark tar sitt ansvar for å avlaste mottaksapparatet i Sør-Varanger kommune og bosetter sin del av flyktningene.

- Dagens flyktninger skal om kort tid bosettes og integreres i Finnmark. Derfor må norskopplæringen og arbeidstreningen begynne straks. Kommunene må styrkes økonomisk, velferdstjenestene må styrkes og det må ansettes folk i lokale mottaksapparat, mener Olsen og Finnmark Ap.