I en ny realityserie kalt "Skårungen" setter NRK søkelyset på Norges viktigste næring gjennom tidene, fiskeri. I den anledning leter de etter deltakere som skal være med å konkurrere om å hvem som behersker fiskeryrket best, riktignok under kyndig veiledning fra erfarne fiskere.

Navnet skårunge er ikke tilfedlig.

-En skårunge er egentlig en ung stormåke, men brukes også om en førstereisgutt på fiske. Vi er altså på utkikk etter personer i alle aldre, uten spesiell erfaring med fiske, men med et ønske om å oppleve et vilt og vakkert fiskeeventyr i Lofoten, forteller prosjektleder Marita Evjen i en pressemelding.

Konseptet er helt nytt og utviklet av NRK i Tromsø. Opptakene gjøres i Lofoten i februar og mars 2016. Midt i skreisesongen.

- Deltakerne kan vente seg blodslit, læring, fantastiske naturopplevelser og spennende konkurranser, der en står igjen som årets skårung, sier Evjen.

Melå og Havet

NRK er ikke de eneste som har fått øynene opp for at fisken og havet er viktig for oss nordmenn. I boka "Havet" som kom ut i sommer tar redaktør Veronica Melå fra Harstad opp temaet som berører oss alle, men som vi kanskje likevel har glemt eller tar som en selvfølge, nemlig havet og fisken.

I forordet til boka skriver Melå blant annet:

- Er det ikke rart at vi kan mer om spansk rødvin og iransk uterikspolitikk enn hva vi kan om norsk sjømat og norsk fiskeripolitikk?

Marit Evjen hos NRk sier at den historiske biten er svært viktig i realityserien.

- Vi håper at realitetssjangeren kan åpne en del dører og vekke folks interesse for temaet. Det vil bli en fin kombinasjon av underholdning og historie. Vi ønsker å lage en reality som viser hvor viktig fisken har vært, og er for Norge, sier Evjen.