Oves varesenter i Maze tar hele 19,50 for en liter melk.

Det gir tøff priskonkurranse med blant annet Rema i Kautokeino som tar 15,30 for samme vare. Prisforskjellen gjør at kunder frykter at populære Ove O. Hætta får unødig stor handelslekkasje.

Frykter for nærbutikken

– Det er en enormt stor prisforskjell på varer ved nærbutikken i Maze og det man finner hos Rema 1000 i Kautokeino eller ved lavpriskjedene i Alta. Dette mener jeg bestemt fører til en betydelig handelslekkasje og gjør at mange innbyggere i Maze gjør storhandel i Kautokeino eller Alta når de likevel har tur dit. Jeg synes det er leit hvis butikken priser seg ut og beboerne mister en solid nærbutikk, sier en beboer til Altaposten.. Vedkommende har undersøkt prisen på en rekke varer. Melkeprisen er den ene som får folk til å reagere, en Frukt Müsli Axa frokostblanding på Rema koster 26,30 mens prisen på samme vare ved butikken i Maze er 39,90.

Oves varehandel får masse skryt for den jobben de gjør. Nettopp derfor er frykten at nærbutikken blir offer for lekkasje.

– Dette er så dyrt at jeg har problemer med å forstå hvordan forskjellen kan være så stor. Det er veldig positivt at butikkinnehaveren spanderer julebord på bygdefolket hvert år, og at han sponser bleier og barnemat, men det er underlig når det for eksempel kommer turister til bygda som forteller at de er dypt opprørte over prisnivået, sier vedkommende som har undersøkt prisene på en del varer.

– Det er ikke bra for bygda hvis mange lar være å bruke nærbutikken, da kan tilbudet rett og slett forsvinne, slik man har sett så mange andre steder, sier kunden bekymret.

Spurv og kanoner

Ove selv mener sammenligningen blir feil. Forklaringen er ikke særlig komplisert, mener han.

– Industrien pakker for eksempel melkeleveransene i en viss mengde for levering. Her kan vi rett og slett slite med å få solgt det vi kjøper inn. Når det blir svinn, må vi kompensere for svinnet med en høyere pris. Eksempelvis på melka, for det viser seg at noe må vi tømme ut uansett. Det er dessuten ingen hemmelighet at små utkantbutikker ikke kan konkurrere direkte på pris med de store Rema-butikkene og andre kjedeforretninger, sier Hætta, og tilføyer:

–  Alle vet at en elefant spiser mer enn en spurv, så en direkte sammenligning blir som å skyte spurv med kanoner, sier den alltid smilende kjøpmannen i Maze.

Lekkasje uunngåelig

Ove Hætta slår fast at mange gjør storinnkjøp andre steder enn hos han og dette gjelder for en rekke av de mindre kjøpmennene i utkantene.

– Når så kundene supplerer sine innkjøp og handler hos oss, så vil de oppdage at en del varer er dyrere hos oss småkjøpmenn enn hos de store kjedene. Dette er markedets lov, sier han.  Oves varesenter et kåret til årets nærbutikk i Merkurprogrammet. Et utviklingsprogram for mindre handelsvirksomheter.