Alta-rådmann Bjørn-Atle Hansen er grundig lei av at utbyggingen av Finnmarkshallen er blitt en arena for juristene, og at det ikke er mulig å komme i gang med realiseringen.

– Jeg er like skuffet som idrettsutøverne, idrettslagene, elevene og skolefolket over at en utbyggingen av Finnmarkshallen nok en gang blir utsatt. Etter å ha brukt et godt halvår på å få hallutbyggingen juridisk klarert i forhold til EUs regelverk for ulovlig offentlig støtte, er det altså nå anbudskonkurransen som skal juridisk analyseres, sukker Hansen og legger til:

– Alta kommune har brukt ekstern kompetanse på tilrettelegging av anbudskonkurransen, og vi har innhentet ekstern juridisk hjelp til kvalitetssikring av tildelingsprosessen. Likevel blir retten brukt til midlertidig stopp og ny utsettelse. Det gjør meg rett og slett oppgitt.

Riksentreprenør

I går fortalte Altaposten at riksentreprenør Lønnheim entreprenør AS, med hovedkontor i Kristiansund, har satt tungvektere innen bygningsjus på saken. Gjennom Alta Tingrett har Lønnheim fått en midlertidig forføyning. I dag kan Altaposten fortelle at en annen av de fem anbyderne, Tecto AS, også har bedt om forføyning. I likhet med Lønnheim hevder de at kommunens konsulent i anbudskonkurransen, Sweco, har sittet på begge sider av bordet i og med at de også gir konsulentbistand til en av underentreprenørene hos Ulf Kivijervi AS, som er tildelt totalposjektet.

– Det er korrekt at vi har klaget, og at Swecos rolle er et av ankepunktene vi har framført. Det andre hovedankepunktet er at vi mener anbyderne ikke er behandlet likt i vurderingen av dokumentasjon som var krevd, sier daglig leder og eier av Tecto, Kenneth Strifeldt.

Ingen samkjøring

Han ønsker ikke å uttale seg om klagen ut over å si at den ikke er samkjørt med Lønnheim, og at at Tecto ikke var klar over at også riksentreprenøren hadde bedt om om midlertidig forføyning. Når det gjelder problemene som nå skapes for Ulf Kivijervi AS som er tildelt oppdraget, og for lokalsamfunnet i og med at prosjektet står foran en ny utsettelse, er Strifeldt klar.

– Hva vi ønsker å oppnå med dette? Selvsagt ikke skape problemer for verken kolleger i bransjen eller brukere av hallen, men vi mener at byggherren må svare for de feil vi mener er begått.

– Altaposten har kilder som mener at Tecto, selv om anbudet deres ikke hadde blitt forkastet, ikke ville fått oppdraget basert på kriteriene om pris og byggetid?

– Det har jeg ikke noen kommentar til. Vi krever en korrekt anbudskonkurranse der alle skal stilles overfor de samme dokumentasjonskrav, klargjør Strifeldt.

Habilitetsvurdering

Hos Ulf Kivijervi AS vil ikke ledelsen kommentere hvorvidt Lønnheim og Tecto opptrer ukollegialt og uten respekt for en omfattende anbudskonkurranse.

– Vi gjør alle våre valg og må stå for dem, sier daglig leder Eirik Kivijervi hos Ulf Kivijervi AS.

Han vedgår at han synes det er trasig at Swecos forhold til en av underleverandørene i anbudet til Ulf Kivijervi brukes for å svekke tilliten til oppdragstildelingen.

– Har vi forstått det rett har Sweco avklart alt dette i forkant med Alta kommune, og har fått grønt lys. Skulle det vise seg å ikke holde rent juridisk er det beklagelig, men kan uansett ikke ha påvirket pris og byggetidsvurdering som var de to eneste utvelgelseskriteriene, påpeker Kivijervi.

Rådmann Bjørn-Atle Hansen synes påstandene om inhabilitet er alvorlige, med  at kommunen er kjent med en ferske avgjørelser fra KOFA hvor klageren ikke har fått medhold på lignende forhold.

Sitter rolig i båten

Alta-rådmannen håper at partenes advokater kan få ryddet alle uklarheter vekk, og at byggingen kan starte uten større nye forsinkelser. For entreprenør Ulf Kivijervi er det snakk om å vente.

– Vi sitter rolig i båten og venter. Noe annet kan vi ikke gjøre. Vi er av den oppfatning at det er tatt en korrekt avgjørelse og at tildelingen ikke kan bestrides, sier Eirik Kivijervi.

– Hvem har skylden for dette?

– Vi skal ikke fordele skyld, men samtidig vil jeg vise til at bransjen har kommet med klare råd til Alta kommune om enklere og mer oversiktlig anbudskonkurranser enn det vi opplever. I dag er det mye krav til dokumentasjon, unødvendig dokumentasjon, som ikke tilfører byggeprosjektet merverdi. I neste omgang skaper dette unødig støy, noe vi har klare eksempler på.