Naturvernforbundet uttrykker sterk skepsis mot planene om å etablere et lakeslakteri på Langnes i Altafjorden. Årsaken er frykt for nye rømninger, i kombinasjon med at et slikt anlegg nødvendigvis fører med seg utslipp til sjø.

Generalsekretær Maren Aschehoug Esmark vil overfor Altaposten ikke si noe om en lokalisering i Hammerfest er å foretrekke over en etablering på Langnes, men hun er likevel klar i sin tale:

– Et slakteri er ikke ønsket inne i nasjonale laksefjorder, som Altafjorden. Slakterier bringer med seg mye av samme utfordringene som vi får med oppdrettsanlegg. For eksempel har vi hatt mange tilfeller av rømming i forbindelse med lasting og lossing av laks inn og ut av brønnbåt. Fra et slakteri kommer det i tillegg masse utslipp som kan inneholde smittestoffer. Slikt burde ikke ligge i en nasjonal laksefjord, sier Esmark.

– Grensa bør flyttes

Langnes ligger innenfor «grensa» for det som er definert som nasjonal laksefjord. I Alta er denne trukket fra Isnestoften til Altnes.

Esmark og Natuvernforbundet mener dette er altfor nært utløpet av Altaelva:

– Grensen for nasjonal laksefjord er trukket langt inn her i Alta, noe som er innmari synd. Hele Altafjorden skulle selvfølgelig hatt status som nasjonal laksefjord, ikke bare den innerste delen, mener hun.

Generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet. Foto: Tom Skoglund

Fylkesleder Leif Wasskog er ikke i tvil om at Langnes er feil plassering av et slakteri:

– Vi skjønner jo at mange i Alta ønsker å ha et slakteri plassert i kommunen, både med hensyn til arbeidsplasser og annet. Naturvernforbundet ønsker derimot dette lengst mulig ut i fjorden. Vi synes Langnes blir for nært Altaelva, særlig med tanke på at det kan skje rømninger ved omlasting fra brønnbåt til slakteri, sier Wasskog og peker på at konsekvensen ved en eventuell rømming blir større jo nærmere elva rømmingen skjer.

– Vil det være bedre å ha slakteriet i Hammerfest?

– Det tør man ikke å si når man er fra Alta. Men det vil være bedre å ha slakteanlegget lengre ut enn det man har lagt opp til i Alta.