Torsdag ettermiddag ble en mann i midten av 20-årene pågrepet i en væpnet aksjon på Fuglenes i Hammerfest. Mannen er en kjenning av politiet og ble pågrepet i sin egen bolig.

– Det eneste jeg har tid å si om den saken er at det er observert en person med skytevåpen på Fuglenes, sa en meget opptatt og stresset operasjonsleder Asgeir Aule til Altaposten da vi tok kontakt i fem-tiden.

Rask utrykning

Når Altaposten kontakter Aule i 20-tiden kan han fortelle at meldinga kom inn rundt 16.40.

– Innringer, en kvinne, sa til oss at hun mente å se at bar på noe som for henne så ut som et skytevåpen. Hun forklarte at mannen ble observert i kjørebanen, på Fuglenes.

Ti minutter senere, klokka 16.50 dro bevæpnet politi mot stedet.

– Vi får identifisert vedkommende, samtidig som det fortløpende kommer inn meldinger. Aksjonsgruppa er veldig raskt ute på stedet, og vi får ganske raskt observert mannen, forklarer Aule.

Mens politiaksjonen pågikk snakket Altaposten med et vitne på stedet:

– Jeg ser nå at det står fullt av bevæpna politfolk utenfor et hus. I tillegg er det masse politibiler her, samt en annen privat bil står parkert i et kryss like ved, sa vitnet til oss.

Alvorlig

Asjonsgruppa samlet seg etter hvert i området rundt huset, og gjorde tilrop mot mannens bolig.

Ifølge et vitne fremsto dette som dramatisk.

– Jeg kan forstå at dette virket dramatisk, sier Aule.

– Vi gjorde tilrop, og dette kan oppfattes som dramatisk mens det pågår. Men samlet sett anses aksjonen og pågripelsen som udramatisk fra vår side. Vi fulgte taktikken vi hadde lagt opp til, og fikk personen ut. Han etterkom påleggene vi ga han, og ble pågrepet umiddelbart. Sånn sett ble aksjonen løst etter planen. Vi er veldig fornøyde med egen innsats, sier Aule.

Pågripelsen skjedde klokka 17.35, omkring en time etter at første melding kom inn.

Ruset eller beruset

Operasjonsleder Aule forteller til Altaposten at mannen var ubevæpnet da han kom ut av boligen.

– Vi beslagla et etthånds våpen, et håndvåpen, som vi fant inne i boligen.

Mannen ble tatt med til politistasjonen, hvor han ble satt i arrest.

– Han fremsto som ruset eller beruset. Den pågrepne blir sittende her til han er i stand til å la seg avhøre. Så må vi ta stilling til hva som skal skje videre etter det, sier Aule.

– Hva tenker dere om episoden?

– Når vi velger å bevæpne oss, så er det med tanke på at det er snakk om en alvorlig situasjon. Brudd på våpenloven på denne måten anser vi som alvorlig, sier Aule.