Onsdag kunne lokale og sentrale representanter for regjeringspartiene legge fram statsbudsjettet.

Orion-pilot Johan Erling Hætta fra Maze tok godt imot nyheten om at Orion-flyene får plusset på 35 millioner kroner i neste års statsbudsjett. Som flysikkerhetsansvarlig for 333-skvadronen og pilot på Orion, hadde Hætta ingen problemer med å snakke åpent om skavdronens kapasitet. Uten tilleggsbevilgninger neste år ville skvadronen nesten bare kunne fly de lovpålagte treningstimene.

– Vi har vært redde for at våre piloter rett og slett ikke får flydd nok, sier Hætta.

Overvåker Barentshavet

– Jobben vår består i oppdrag for det meste i Barentshavet med alt fra redning til fiskeriovervåking, kontroll av olje- og gasstransport til eller fra den nordlige sjørute. Fra 2004, da jeg startet som pilot på Orion, har vi sett en enorm militær oppbygging på den andre siden av grensen fra russisk side, sa Hætta.

Johan var med da statssekretæren i forsvarsdepartementet, Øystein Bø, sammen med Frps stortingsrepresentant fra Finnmark, Jan Henrik Fredriksen og de lokale politikere Ivar Pettersen (H) og Bengt Rune Strifeldt (Frp) presenterte statsbudsjettet for 2016 og de mange virkninger for Finnmark.

Nede på minimum

Hætta sa seg fornøyd med den økningen som 333-skvadronen får. Påplussingen er rundt 10 prosent i forhold til årets budsjett, og så vel statssekretær Bø som pilot Hætta, bemerket at dette var en styrking som får betydning.

– Slik situasjonen er nå, med dagens budsjett, så er vi nede på et eksistensminimum. Økningen gir effekt på vår operative side, som inneværende år har ført til at toktene våre er på seks timer i stedet for ni timer. Med muligheten for flere flytimer vil vi kunne være til stede i luftrommer oftere. Flytiden frem og tilbake mellom Andøya og operasjonsområdet, som er Barentshavet, er stort sett den samme, men vi vil kunne virke over lengre tid operativt, forklarte Orion-piloten.

Styrket nærvær

Når Orion-flyene får økt kapasitet og en ubåt hele tiden skal seile fra Ramsund til russergrensen, betyr det en styrket overvåking av all aktivitet i den norske delen av nordområdene. Statssekretær Bø understreket at flere av de forhold som regjeringen nå har foreslått er i henhold til de fagmilitære råd fra forsvarssjefen.

– Vi har ulike typer Orion som vi flyr med og de fire med betegnelsen P3C bruker vi blant annet til ren etterretning og til skarpere oppdrag som ubåtovervåking, forøvrig kommenterer vi ikke hvilket samarbeid vi har med etterretningstjenesten, slo Orion-pilot Johan Erling Hætta fast.