Statens vegvesen skriver i en pressemelding at det neste år skal investeres for 4 milliarder kroner på riksvegene i Nord-Norge. Det er det høyeste noensinne, fremgår det av meldingen. 3 milliarder er statlige penger, mens bompengene utgjør 1 milliard kroner.

Størstedelen av pengene brukes til videreføring av de store prosjektene som allerede er i gang, som Hålogalandsbrua, bypakkene i Bodø og Harstad og E6-strekninger i alle tre fylkene. I tillegg blir det oppstart for Helgeland sør, Tana bru, tunnel gjennom Tjernfjellet og ny gang- og sykkelveg Salkobekken-Øvre Alta.

– Det er gledelig at vi har fått inn disse nye prosjektene, i tillegg til at vi er sikret framdrift på alle de store veganleggene som er i gang i hele Nord-Norge. Beløpet som er satt av til vedlikehold er også rekordhøyt, slik at det skal bli mulig å ta igjen noe av forfallet på riksvegene, sier regionvegsjef Torbjørn Naimak.

E6 Alta Vest

For Finnmarks del kan arbeidet med siste etappe på E6 vest for Alta starte opp.

Det er her snakk om en 4,8 kilometer lang strekning mellom Storsandnes og Langnesbukt. Prosjektet omfatter blant annet tunnel gjennom Langneset, som erstatter dagens veg som har dårlig standard, randbebyggelse og er delvis skredutsatt. Her vil 6 bli 4 kilometer i kortere, og vegen ventes ferdig i 2017, skriver Statens vegvesen.

Strekningen mellom Jansnes og Halselv, som blant annet går gjennom Talvik sentrum, ferdigstilles i 2016. Totalt skal det investeres 357 millioner kroner på E6 Alta vest neste år.

Penger til Salkobekken

Det etterlengtetede gang- og sykkelvegprosjekt mellom Salkobekken og Øvre Alta, langs riksveg 93, er inne på lista.

Kostnadene er beregnet til 34 millioner kroner.

Gir bru-penger

Finnmark har fått to helt nye prosjekter inn på neste års forslag til statsbudsjett. Nye Tana bru har fått sin første bevilgning, på 30 millioner kroner. Dagens E6-bru er fra 1948, og er smal og restriksjoner på maksimalt tillatt aksellast. Ny bru over Tanaelva er beregnet å koste 578 millioner kroner, inkludert tilgrensende vegnett og gang- og sykkelveger. Brua planlegges ferdig i 2018.

Riksvei-løft

I tillegg fortsetter utbyggingen av to store riksvegprosjekter i Finnmark. Det er riksveg 94 fra Skaidi mot Hammerfest, hvor det skal investeres totalt 39 millioner kroner neste år. På E105 mellom Hesseng og Elvenes skal det brukes 150 millioner kroner neste år. Denne strekningen ventes å bli ferdig høsten 2017.

I meldingen fra vegvesenet fremgår det at det også er satt av midler til en ny kontrollstasjon på Kvenvikmoen ved Alta til våren.

E6 Nord-Troms

På E6 i Troms pågår arbeidet med tunnel gjennom Nordnesfjellet og tunnel og veg gjennom Sørkjosen. Nordnesfjellet får 318 millioner kroner neste år, mens det er satt av 50 millioner kroner til Sørkjosen. Disse to prosjektene vil forkorte E6 gjennom Troms med totalt 10 kilometer når de står ferdige i 2017.

Arbeidet med utbedring av E6 over Kvænangsfjellet fortsetter, og her er det satt av 50 millioner kroner i neste års statsbudsjett.