Utenriksminister Børge Brende (H) ber om at BarentsObserver blir underlagt redaktørplakaten, etter at Barentssekretariatet sparket redaktøren for nettstedet.

– Vi ønsker at man skal etablere og formalisere den frie og uavhengige stemmen som BarentsObserver representerer ved at man knesetter redaktørplakaten for dette nettstedet, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

BarentsObserver publiserer nyheter om Barentsregionen på engelsk og russisk. Utgiver er Barentssekretariatet, som eies i fellesskap av de nordnorske fylkeskommunene og får støtte fra Utenriksdepartementet.

Redaktør Thomas Nilsen måtte gå på dagen for to uker siden etter en konflikt om redaksjonell uavhengighet. Barentssekretariatet mente blant annet at Nilsen hadde opptrådt illojalt da han åpent kritiserte en avgjørelse om at BarentsObserver ikke skulle følge redaktørplakaten.

Nå får Nilsen altså tydelig støtte i sitt syn på redaktørplakaten av utenriksministeren.

Styreleder Stig Olsen i Barentssekretariatet antyder nå at de vil styre etter redaktørplakaten. – Vi har fått en ekstern utredning som anbefaler oss å følge redaktørplakaten. Jeg vil gå langt i å antyde at det blir min anbefaling at vi følger dette rådet, sier han til NRK. (©NTB)