Det går mot magrere tider for samisk ytringsfrihet og demokrati. Det er konklusjonen til redaktørene Kari Lisbeth Hermansen i  Ávvir og Geir Wulff i avisa Ságat etter forslaget til statsbudsjett. De roper varsku mot kutt i støtten til de samiske dagsavisene.

Blir tallene i forslaget stående, vil begge måtte kutte, siden de vil oppleve en reell reduksjon på rundt 1,5 millioner kroner over to år.

Rammer journalistikken

– Hvis forslaget vedtas, vil de samiske avisene få omlag 1,5 millioner kroner mindre å rutte med i forhold til 2014. Et slikt kutt vil ramme den samiske pressens muligheter til å utøve en aktiv journalistikk på samiske premisser over hele Sápmi, sier Hermansen og Wulff i en pressemelding de har sendt ut.

Wulff sier han er veldig skuffet fordi de samiske avisene har vært i høringer i Storingets kulturkomite og hatt møter med kommunalkomiteen, der de har redegjort for de utfordringene som ligger ved drift av samiske dagsaviser.

– Det minste vi hadde forventet var å opprettholde bevilgningen på samme nivå tilsvarende lønns- og prisveksten som det ikke er kompensert for. Vi er alle underlagt de samme økonomiske lover og hvis dette fortsetter over tid, så er dette ikke bra. Det blir da mindre igjen til reportasjevirksomhet og særlig i de marginale samiske områdene, der samene er en minoritet, og hvor man står overfor spesielle utfordringer. Der er det spesielt viktig for samisk presse å kunne gjøre en god jobb, sier Wulff.

Må sikre ytringsfriheten

– Det har vært bred enighet på Stortinget om å sikre et mangfold av medier i Norge med høy kvalitet og uavhengig journalistikk. Norge har høstet internasjonal anerkjennelse for sin modell med samisk pressestøtte som har gitt to dagsaviser for landets urfolk. Vi ber derfor Stortinget sikre fortsatt drift av de to samiske dagsavisene Ávvir og Ságat ved å videreføre bevilgningen minst på indeksregulert 2014-nivå. Helst burde det vært rom for realvekst, sier redaktør Kari Lisbeth Hermansen. Hun slår fast at med 800.000 mindre på to år, må selskapet kutte.

Dette er en betydelig sum, men hvor de må kutte er det for tidlig å si noe om.

– Vi holder på med omorganisering for å effektivisere drifta, noe leserne ikke vil merke, men at vi må spare er på det rene, sier hun.

– Stortinget må sikre at Norge fortsatt kan være et fyrtårn i verdenssamfunnet når det gjelder reell ytringsfrihet og demokrati, også for minoriteter og urfolk. Også det samiske folk har behov for og krav på en differensiert dagspresse, fastslår redaktørene.