I en melding som gikk ut fra styret i Øst-Finnmark regionråd ber Frank M. Ingilæ, Cecilie Hansen og Inga Manndal om hjelp til å håndtere strømmen av flyktninger som er kommet eller kommer over den norsk/russiske grensestasjonen Storskog.

– Strømmen ser ut til å vedvare. Vi trenger flere flyktningeplasser i Øst-Finnmark. Behovet er stort for mottaksplasser for de personene som har vært gjennom transittmottaket i Kirkenes og som skal være i mottak inntil deres sak er avklart. Vi oppfordrer alle kommuner i fylket til å vise velvilje, samt være aktive med å skaffe oversikt over egnede boliger, heter det i uttalelsen fra regionrådet.

Akutt mottaksproblem

Styret skriver at de ansatte ved grensestasjonen har en uforutsigbar hverdag, der det enkelte dager er fem, andre dager opptil 60 flyktninger som kommer over grensa.

– I første fase skal flyktningene innom et transittmottak for nødvendige registreringer av nasjonalitet, helse og andre forhold som skal foretas ved transittmottaket. Et slikt mottak er opprettet i Fjellhallen i regi av Sør-Varanger. Det er allerede fullt fordi gjennomstrømmingen i transitten ikke går like fort som forutsatt og har etterslep på grunn av sein tilgang til fagsystem i UID. Normalt vil det være to til fire dager som er oppholdstiden i transittmottaket. I andre fase, etter transittmottaket, skal flyktninger over til et mottak. Det er her det akutte problemet ligger. Samtidig er det her kommunene kan bidra med å skaffe oversikt over aktuelle plasser for flytningene som venter på å få sin sak avgjort, heter det i meldingen fra regionrådet.

Håpet er at kommunene i fylket vil undersøke om det finnes bygg og anlegg som kan brukes til å ta imot de som er ferdig registrert på transittmottaket.

– Kommunenes velvilje i denne sammenheng er avgjørende.

Husbank-endring

Til sist ber regionrådet kommunene som sier ja til å ta imot flyktninger om ha et fokus på å øke boligkapasiteten.

– Gjør flere det vil kommuner kunne bosette betydelig flere enn i dag. Det vil bidra til økt mottakskapasiteten på flyktningmottakene i landet.

Regionrådet ber også om at Husbanken får økte rammer, og at dette i kombinasjon med romslige retningslinjer gjør kommunene i stand til å øke den generelle boligkapasiteten.

– Kommuner som sier ja til bosetting av flyktninger bør kunne få støtte til generell økning av boligkapasiteten tilsvarende antall flyktninger som skal bosettes uten at boligmassen øremerkes flyktninger. Dette må også gjelde for reglene for momskompensasjon ellers vil man ikke oppnå målet med økt boligkapasitet, sier Øst-Finnmark regionråd i sin uttalelse.

Grensestasjonen på Storskog ved Kirkenes. Foto: Erlend Aas / SCANPIX