Den «eldgamle» bautaen som markerer de to byggetidspunktene for Alta bru (årstallene viser opprinnelig byggetid og oppbyggingen av brua etter krigen, red. anm) skal nå få en verdig plassering. For i sin tid ble den ærverdige bautaen bare «bygget inn» med rekkverk.

Men nå skal den få en ny vurdering.

Kan flyttes

– Om det er ønskelig å flytte den, så er det ikke store jobben å gjøre det. Det kan også være aktuelt å sette rekkverket slik at det går rundt den. Dette er noe vi vil vurdere, sier Jan Paulsen ved drift og vedlikehold i Statens vegvesen region nord, etter å ha blitt kontaktet av museal avdeling i Vegvesenet.

Han har nå tatt kontakt med byggeleder for drift og vedlikehold, Øyving Bjørnå.

– Vi vil se nærmere på plasseringen. Bautaen har stått slik bak rekkverket helt siden gangveien ble laget en gang på 80-tallet. Ingen har klaget på det før du nå tar det opp nå, sier Jan Paulsen.

– Vi har ikke gjort noen tiltak på denne siden av brua, i hvert fall siden jeg begynte i Vegvesenet i 1988. Skinnene kan ha blitt skiftet, men ellers er det bare på andre siden av brua det er blitt utvidet, forteller han.

Vært redd hærverk

Et alternativ kan være å flytte den. Et annet å sette gjerde rundt. Kanskje en infotavle og en benk?

– Er du enig i at den blir litt bortgjemt der bak rekkverket?

– Ja, men samtidig har vi vært redd for skader ved brøyting og hærverk, om vi tar bort rekkverket. Slik den har stått nå, har den vært godt beskyttet. Den har ingen verdi om den blir herpet og ødelagt. Så om vi skal flytte den, eller legge rekkverk utenom, er det noe vi må diskutere nøye først, sier Paulsen.

Han sier de nå vil diskutere mulige løsninger, og at bautaen kan få en bedre løsning eller plassering til sommeren.

Merkestein. Foto: Hanne Larsen
  • Altaposten omtalte i papirutgaven mandag merkesteinene som står flere steder rundt i byen og nærområdene våre. Vet du hvor disse står, har du informasjon om alder eller lignende – og har du eventuelt bilder av disse? Send de til kita@altaposten.no