En ekstra stor brønnbåt har gjestet Loppa den siste tida. Det har pågått slakting i stor stil. To av Grieg Seafoods lokasjoner er tømt på rekordtid.

– Vi har slaktet ned lokasjonene i Danielsnes og Olanes i Ytre Loppa. Her er det ingen laks nå, forteller kommunikasjonsansvarlig Lasse Sørnes i Grieg Seafood Finnmark.

Det er slaktestopp frem til 26. oktober, og merdene i Ytre Loppa skal stå brakk. De ansatte ved lakseslakteriet på Simanes er dermed permittert etter en intensiv periode.

To av de fire lokasjonene til Grieg Seafood Finnmark er nå helt slaktet ned, og merdene skal ligge brakk til nærmere sommeren. De andre to lokasjonene vil bli slaktet utover vinteren, og skal være ferdig til mars måned. Det vil også bli satt ut ny fisk i en ny lokasjon i løpet av neste år.

Lasse Sørnes. Foto: Grieg Seafood

Det er uvanlig at man tar så mye på en gang som Grieg har gjort. Normalt ville denne nedslaktinga tatt et par uker mer.

Til sammen er nemlig 3.000 tonn laks slaktet i løpet av september og begynnelsen av. Det er 1.000 tonn mer enn ønskelig.

– De siste 1.000 tonn med laks skulle helst vært i sjøen en måned lengre, for å vokse seg større. Men vi valgte å slakte raskere enn planlagt for å hindre mer lakselus. Alternativet hadde vært en ny behandling mot lakselus, men vi har hatt avlusning allerede og ønsket å unngå å utsette fisken for en eventuell ny behandling. Dette både med tanke på både fiskehelse og miljøet. Selv om vi lå langt under grensene for lus, valgte vi å slakte helt ned, sier Sørnes.

I stedet for en ny avlusing med hydrogenperoksid, slakta de all laksen. Selskapet har under noen operasjoner brukt brønnbåten R.O. Arctic, som med sine 80 meter nok vakte litt oppsikt i fjorden.

– Dette er en av verdens mest avanserte brønnbåter, og er nok en båt som får mye oppmerksomhet når den kommer inn i fjordene. En flott båt, synes Sørnes.

Mens normalt slaktevolum er 100-150 tonn per dag, er maksimum 200 tonn per dag.

– Vi har ikke slakta mer enn vanlig, men vi har slakta fortere enn vanlig, presiserer han.

Laks i Storvika

Ennå har Grieg laks både på Auskarnes og i Storvika, der det også er satt ut rognkjeks for å bekjempe lakselus. Laksen er slakteklar når den når rundt 5,5 kilo.

– Laksen i Storvika er også snart slakteklar, og skal være ferdig slaktet i mars en gang, forklarer Sørnes.

– Og den laksen dere slaktet i forrige uke, hvor er den nå?

– Det må sies at kvaliteten på laksen fra lokasjonene i Loppa har vært utrolig bra. Dette er laks som er meget ettertraktet over hele verden. Etter å ha blitt fraktet til Simanes og sendt direkte ut av landet via fly eller vogntog, ligger den nok nå allerede på tallerkenene til folk i Europa eller Japan, tror Lasse Sørnes.

Får ros fra Mattilsynet

Mattilsynet berømmer Grieg Seafood for å slakte nå. Oppdrettsselskapet har hele veien hatt dialog med tilsynet.

– Vi har vært i dialog med Grieg Seafood angående problemene med lus i Øksfjorden, men det er ikke pålagt utslakting. Hvis de reduserer biomassen, er de bedre rustet for å takle problemene der. Anleggene i Øksfjorden ligger ikke over grenseverdiene på lus, sier Elisabeth Arild, førsteinspektør hos Mattilsynet i Finnmark.

– Vi ser positivt på at de reduserer, i stedet for å vente til det kanskje er nødvendig å behandle mer, også med tanke på resistensproblematikk, sier hun.

Hun berømmer selskapet for å ha tatt avgjørelsen før det ble nødvendig med ny behandling.

– De har gjort dette i dialog med oss. Det er fint at de slakter i stedet for å la fisken stå, til det kunne ha blitt for mye lus, sier hun.