27-åringen som er siktet for å ha ervervet, oppbevart og/eller omsatt fire kilo amfetamin og 14 kilo hasj møtte i slutten av september til nok et fengslingsmøte i Nord-Troms Tingrett. Han ble første gang varetektsfengslet av Alta tingrett i juni, for overtredelse av Straffelovens § 162, ofte kalt for proffparagrafen. Mannen er tiltalt for å ha tilvirket, innført, ervervet, oppbevart eller overdratt narkotikaen i perioden mellom 2012 og 2015.

Politiet ba Nord-Troms tingrett om fortsatt fengslig i fire uker da mannen var inne til nytt fengslingsmøte.

Retten fant at siktede med skjellig grunn fortsatt kan mistenkes for en straffbar handling, men retten finner ikke videre bevis til å varetektsfengsle mannen ytterligere på grunn av mulig bevisforspillelse. I løpet av de tre månedene siktete var varetektsfengslet, var kun en kort periode med brev og besøksforbud.

– I vår sak er det ikke pekt konkret på hvilke bevis siktede kan forspille. Medskyldige er fengslet og det er ikke opplyst at politiet forventer flere pågripelser, eller at det vil komme nye vitner som ikke er avhørt. En viss mulighet for at det vil skje er ikke tilstrekkelig idet bevisforspillelsesfare må være sannsynliggjort, skriver retten i kjennelsen.

Her heter det videre at:

– Det er for retten vanskelig å se at etterforskningen fortsatt kan være i en innledende fase. Den har nå pågått i noen måneder, og det bør derfor stilles skjerpende krav til bevisforspillelsesfaren [...] Etterforskningen etter siste fengslingsmøte har i det alt vesentlige bestått av analysearbeid i form av forbruksanalyse av siktedes økonomi, innhenting av bankutskrifter m.v. Telefonavlyttingssamtaler er blitt skrevet ut. Dette er etterforskning siktede ikke har hatt noen mulighet til å påvirke.

Retten besluttet å ikke ta politiets begjæring om forlenget varetektsfengsling til følge. Den siktede ble løslatt etter daværende fengslingsfrist 30. september utgikk.