I virksomhetsrapporten til Finnmarkssykehuset for august fremgår det at antallet fristbrudd har gått opp. Og det er innenfor psykisk helsevern og rus at det prosentvis sett er klart verst stilt.

Samlet for Finnmarkssykehsuet er fristbruddandelen på 7,3 prosent, som i seg selv er en økning. For psykisk helsevern og rus er andelen hele 25,3 prosent i august. I klartekst vil dette si at hver fjerde «nye» pasient som har rett til nødvendig helsehjelp innenfor psykiatrien ikke har fått behandling innen fristen hos Finnmarkssykehuset.

Det er likevel snakk om få personer, samlet utgjør dette 11 pasienter, fremgår det av virksomhetsrapporten.

Knapphet på folk

Medisinsk fagsjef Harald G. Sunde trekker fram nettopp dette poenget når han skal si noe om situasjonen innen psykiatrien for øyeblikket:

– Med små tall kan prosentene fort gå veldig kraftig opp. Men når det er sagt har vi etter hva jeg forstår hatt problemer med sykemeldinger, fravær og knapphet på behandlerressurser i Alta. Dette skal visstnok være på vei til å rette på seg, og vi vil se bedre tall etter hvert. Målet er null fristrbrudd. For vi har lært hva som kan skje ved fristbrudd – da kan pasientene havne hos private tilbydere, med de utfordringene det fører med seg, sier Sunde.

– Små tall eller ei, er det akseptabelt med 25 prosent fristbrudd?

– Over lengre tid skal vi ikke ha det slik. Når det nærmer seg fristbrudd skal pasientene kontaktes og vi skal tilby dem alternativ behandling dersom vi ikke får pasienten raskt nok inn der de er ført opp. Det kan da hende pasientene gir tilbakemelding om at det er greit å vente ei uke eller to, uansett har de rett til å få et annet tilbud.

Ubesatte stillinger og omstilling

I virksomhetsrapporten heter det at «det har vært mange fristbrudd i Alta og Hammerfest i juli/august 2015. Årsaken er i hovedsak ubesatte stillinger som følge av omstillingen i forbindelse med nedlegging av Jansnes. Etter mange måneder med ubesatte stillinger er flere stilinger besatt fra juli 2015, både i Alta og Hammerfest, noe som gjør at klinikken forventer å få redusert antall fristbrudd fremover. Alle fristbrudd pasienter har fått tilbud i Alta og Hammerfest etter fristen. Ingen pasienter er sendt til Helfo eller Psykia AS».

– Er det et mål i seg selv å holde pasientene unna Helfo / Psykia AS?

– Målet vårt er at vi skal gi riktig og god behandling innen rett tid til alle våre pasienter. Vi tror den beste behandlingen er at vi kan ta oss av pasientene fra start til mål, i stedet for en fragmentert behgandling der pasientene må forholde seg til flere organisasjoner og behandlere. Vi ønsker å håndtere pasientene våre selv, understreker Sunde.

Men tross økningen innen psykisk helsevern ligger Finnmarkssykehuset samlet sett bedre ann enn snittet i Helse Nord:

– Andel fristbrudd i foretaket har gått opp de siste månedene, og det er i hovedsak klinikk Psykisk helsevern og rus som står for økningen. Siden oktober 2013 har andelen fristbrudd i Finnmarkssykehuset vært lavere enn andelen i Helse Nord og det er den fortsatt, heter det i virksomhetsrapporten.

Økt ventetid

I virksomhetsrapporten går det videre fram at ventetiden for Finnmarkssykehuset gikk opp med 17 dager til 76 dager i august – som fortsatt er bedre enn snittet:

– Dette er seks dager under gjennomsnittet for Helse Nord-regionen. Det er kun ventetiden innenfor rus som overholder det nasjonale måltallet.

Sunde forklarer at økningen fra 17 til 76 dager er som ventet:

– I sommerferien tar man inn færre pasienter, grunnet ferieavvikling. Disse forskyves til ferien er over, og når vi da tar unna ventelister som har hopet seg opp over sommeren vil tallene stige. Det er en naturlig sesongsvinging, så akkurat dette er jeg ikke bekymret for. Men den samlede ventetiden skal ned, og det pågår et større ventelistearbeid der det vil komme en rapport etter hvert. Her vil det dukke opp flere forslag for hvordan man kan få ned ventelistene.

Høyt fravær

Virksomhetsrapporten tilsier for øvrig at også sykefraværet er i høyeste laget.

– Sykefraværet var 10,9 prosent i juli. Det er særlig klinikk Psykisk helsevern og rus, klinikk Hammerfest, Senter for økonomi og Senter for drift og eiendom som har høyt sykefravær, fremgår det av august-rapporten.

Illustrasjonsfoto. Foto: Ane Bjarke