Idrettsstudenten Eva Bjørkesett og professor Andi Weydahl er i startgropa for en undesøkelse som skal kartlegge påvirkningen mørketid og midnattssol har for A- og B-mennsker sin trening.

De søker derfor nå etter forsøkspersoner som kan tenke seg å komme i form og delta på prosjektet. Forskerduoen har nylig fått innvilget støtte til pilotprosjektet av Regionale Forskningsfond og er ivrige etter å sette igang. Bjørkesett tar del i det større forskningsprosjektet som en del av sin bacheloroppgave på idrettslinjen.

– Jeg ble solgt inn etter en veiledningstime med Andi. Jeg synes det er veldig interessant og ble både motivert og beæret for å kunne bli med på et ekte forskningsprosjekt, svarer Bjørkesett på spørsmål om hvorfor hun valgte å bli med.

– Det vil være en vinn-vinn situasjon som gjør at jeg kan bruke det her som min bacheloroppgave samtidig som jeg kan bli med på et spennende prosjekt, forteller hun.

– Vil helst ikke ha idrettsutøvere

Målgruppen til forskerne er først og fremst «Hvermansen». Et av målene er nemlig å se etter hva som gir mest fremgang i treningen. Gjennom et spørreskjema på nett kan du finne ut om du er et A- eller B-menneske, samtidig som du kan melde din interesse til prosjektet her.

– Vi ønsker helst ikke idrettsutøvere. En mindre trent gruppe vil vise større progresjon enn en som en godt trent, påpeker Bjørkesett.

Skal de kunne lykkes med prosjektet er de nå avhengig av at folk viser sin interesse, gulroten for at folk skal være med er at de samtidig allerede nå kan få jobbe med sommerkroppen 2016. Det lokkes med gratis testing og personlig tilpasset treningsopplegg.

– For at forsøket skal komme i gang må det være seks i hver gruppe, helst flere i tilfelle noen blir syke eller ikke kan fullføre av andre grunner. Hadde vi fått 20 i hver gruppe hadde det vært perfekt. Vårt ønske er å teste flest mulig og følge opp flest mulig, forteller Weydahl.

– Det vil bli gratis testing, få trening og veiledning, samtidig som de hjelper prosjektet, forteller de begge.

Ønsker flere interesserte

– Dette er et forprosjekt hvor formålet er vi skal rekruttere flere og få de interessert i forskning, og vi er avhengig av at flere forskere viser interesse for å få tatt hovedprosjektet. Vår oppgave videre blir å «selge» forskningsprosjektet til internasjonale forskere. Prosjektet er tenkt dekt inn i fire deler, hvor vi først er ute etter å gruppere deltakerne, trenes og testes under mørketiden hvor målet er å se om det finnes en forskjell mellom A- og B-mennesker. Så gjør vi det samme når det er midnattsol. Resultatene av disse to skal da sammenlignes, forteller Weydahl.

Vil være vesentlig for finnmarkinger

Forskningen jobber innenfor feltet kronobiologi som ser på hvordan mennesker påvirkes av tid, lys og mørke. Weydahl påpeker at dette er særdeles viktig så langt nord på grunn av de lange periodene med mørketid og midnattssol.

– Mennesker påvirkes av tiden på døgnet, vi vil ha noen gode tider og noen dårlige tider å gjøre ting på. Noen mennesker er morgenmennesker, noen er kveldsmennesker og noen er hverken eller.

Vil få en del ansvar

Idrettsstudenten Bjørkesett forteller at de er ute etter å fylle en gruppe med A-mennesker og en med B-mennesker som skal testes i starten av prosjektet, deretter trenes og så testes på slutten av prosjektet. For henne blir dette også en del av den praktiseke læringen på studiet. Det er hun som kommer til å stå for det meste av den praktiske gjennomføringen.

– Vi legger opp et individuelt treningsopplegg som de skal følge i åtte uker mellom november og januar før vi igjen tester personene. Forhåpentligvis samle de et par ganger i tillegg til individuell trening, forteller hun.

Hun ser derfor frem til å komme i gang med prosjektet:

– Det kommer til å bli gøy å komme i kontakt med og ha forsøkspersoner. Teste og se om det blir noen form for progresjon på dem.

Det videre løpet

– Dataene og de erfaringene vi får kan vi bruke til å involvere flere internasjonale forskere, og søke om mer støtte til å gjennomføre flere tester og større prosjekt. Hvis det viser seg at det er forskjell på når A- og B-mennesker får best treningseffekt, så kan man legge opp til å trene da det vil gi mest effekt. Dette vil da kunne brukes i både rehabilitering og i dagligdags trening, forteller Weydahl.