leder ved Alta krise- og incestsenter, Gunn Andersen, har jobbet ved krisesenteret siden 1991, og hun mener det var mer grov fysisk vold før enn i dag.

– Før måtte vi tørke blod og sy dem sammen omtrent. Nå er det mye mer psykisk vold, sier Andersen, som likevel ikke avviser at det også kommer kvinner som er fysisk mishandlet til senteret.

Men både Andersen og spesialsykepleier Caroline Bjørnstad, som har bakgrunn fra psykiatrien i Alta, mener det sitter langt inne å innrømme fysisk vold.

– Det er utrolig tabubelagt å innrømme at man blir slått og mishandlet. I psykiatrien snakket vi ofte om krenkelser. Hva er det for bullshit egentlig spør Bjørnstad, som mener man må tørre å kalle en spade for en spade.

Hun sier at når man snakker om «krenkelser» kan grov fysisk og psykisk vold nærmest bli usynlig og i beste fall veldig ullent.

Bjørnstad sier at mange som utsettes både for vold, voldtekter og incest lærer seg å leve med det og tror det er normalt.

– De færreste rapporterer eksempelvis om at de blir voldtatt i ekteskapet. Selv om mange kanskje blir det. Det er liksom «bare slik det er», for mange. Men det er selvsagt ikke akseptabelt, sier Bjørnstad.

– Mennesker som er utsatt for gjentatt overgrep eller mishandling har en tendens til å gå i den samme fella om og om igjen, sier Gunn Andersen.

  • 12. oktober er det åpen dag ved krisesenteret.

LEI "BULLSHIT": caroline Bjørnstad ved Alta krise- og incestsenter er lei av tåketale og mener vold blir underrapportert som følge av det. Foto: Hanne Larsen