I anledning eldredagen 1. oktober gikk brannvesenet ut samtidig med den nasjonale «komfyrvaktkampanjen» for å sette fokus brannfarene ved hjemmet og fremme brannforebyggende tiltak. Branningenør Marit Wisløff ønsker å nå ut til pårørende til eldre som oftest er utsatt for blant annet tørrkoking.

– Vi ønsker å nå flest mulig med kampanjen, spesielt ønsker vi å nå ut til de unge pårørende, barnebarn og så videre. Vi håper at de eldre blir mer oppmerksomme på dette med sikkerhet i hjemmet. Gjerne ved at naboer og andre byr seg og spør og ser om alt står bra til, også med det elektriske.

Matlaging er grunnen

– Dere ruller ut kampanjen på eldredagen, stereotypisk?

– Det er dessverre slik at når de eldre lager mat på dagtid kan de glemme av komfyren, dette ser på statistikken. På natta så ser vi at det er det de unge som lager mat etter en tur på byen som starter en del branner.

Selv ved moderne komfyrer kan tørrkoking er fortsatt bli et problem, for eksempel med induksjonsovner:

– En induksjonsovn vil være fin i og med at når du tar vekk kasserollen så skrur varmen seg av. Problemet er hvis kasserollen fortsatt står på, står varmen enda på og vi kan få en tørrkoking, forteller Wisløff.

Alle må i dag ha én

Komfyrvakter ble fra 2010 pliktig å ha i nye kjøkken, nybygg og oppussede kjøkken er pålagte ifølge Wisløff som forklarer hvordan den fungerer:

– Det er en detektor som skal hindre at det tar fyr. Hvis man glemmer komfyren og lar den stå på, skal detektoren kutte strømmen slik at varmen reduseres.

For de som tidligere har hatt slike komfyrvakter og opplevd at de ikke gjør som de skal, forteller Wisløff at en ny standard har blitt innført, denne skal gjøre vaktene disse mye bedre:

– Nå har det kommet en ny standard som gjør at alle nye komfyrvakter skal være mye bedre enn de som var tidligere. Standarden skal sørge for at strømmen blir kuttet på riktig tidspunkt, ikke for sent eller for tidlig.

Wisløff sin oppfordring er at barn, barnebarn og andre pårørende hjelper eldre med å se på brannsikkerhet i hjemmet.